Εμπόδια στο δρόμο των αποκρατικοποιήσεων

Αχιλλέας Τόπας

Αυστηρά χρονοδιαγράμματα και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων καλείται να υλοποιήσει η χώρα μας το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την επιτυχία του νέου προγράμματος.

Παρά τις προσδοκίες για μείωση του δημοσίου χρέους μέσω του φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, οι δυσκολίες που υπάρχουν θέτουν το εγχείρημα εν αμφιβόλω. Μιλώντας σε ημερίδα για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κώστας Μητρόπουλος ανέφερε ενδεικτικά: «Τρέξαμε μία ανάλυση για το πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτύξουμε δύο αγορές: Της θερινής κατοικίας και των φωτοβολταϊκών. Θέλουμε 22 χρόνια να αναπτύξουμε αυτές τις δύο αγορές γιατί πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι αξίζει να έρθει και να επενδύσει τα χρήματά του εδώ».

Παρά τις δυσκολίες, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, με την πώληση του ποσοστού ύψους 35% που κατέχει το δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια να έπεται.

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και για την αξιοποίηση του πρώην Διεθνούς Κέντρου Τύπου, κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο, με σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 99 ετών, αλλά και άλλων 29 ακινήτων.

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως ο στόχος για έσοδα 19 δισεκατομμυρίων ευρώ από πώληση δημόσιας περιουσίας είναι ουτοπικός. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, Νίκο Καραμούζη, οι εισηγμένες ΔΕΚΟ έχουν απωλέσει το 50% της αξίας τους το τελευταίο έτος ενώ οι μη εισηγμένες είχαν ζημιές 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011.

Πρόγραμμα μαζικής εκποίησης περουσιακών στοιχείων του δημοσίου πρότεινε ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η βασική λογική είναι ότι θα δοθεί προς εκποίηση πολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που πράγματι χρειάζεται σαν ένα είδος μαξιλάρι εγγύησης, να εισπράξουμε χρήματα μπροστά αλλά η πραγματοποίηση της είσπραξης να γίνει αργότερα».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, στάθηκε στην απαραίτητη πολιτική στήριξη για να προχωρήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στον έλεγχο των εργασιακών συνθηκών τον οποίο θα πρέπει να ελέγξουν οι υποψήφιοι αγοραστές.
Πηγή: skai.gr