Στον αέρα το PSI, εξαιτίας των αναβολών για τη νέα δανειακή σύμβαση

Ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) προκαλούν οι συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του PSI.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, σήμερα η Βουλή επρόκειτο να ψηφίσει το νέο Μνημόνιο, ενώ παράλληλα θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να αναλάβουν ισχυρές δεσμεύσεις για την εφαρμογή των μέτρων και του προγράμματος. Τέλος, μένει να εξειδικευτούν και νέα μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ. Μόνο αν ικανοποιηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις τότε το Eurogroup που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη θα δώσει το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του σχεδίου σωτηρίας της χώρας μας.

«Δυστυχώς όλα παραμένουν στον αέρα», υπογραμμίζει επιτελικό στέλεχος τράπεζας. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Οι διαρκείς αναβολές τσακίζουν την ψυχολογία του κόσμου, παρατείνουν την αβεβαιότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος». Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι είναι ακατανόητο να ανοίγουν ζητήματα στο παραπέντε και να παραμένει εκτεθειμένη η χώρα και εκφράζουν την απορία τους γιατί η διαπραγμάτευση δεν ξεκίνησε νωρίτερα και γιατί η ελληνική πλευρά δεν είχε από νωρίς δημιουργήσει ένα πλέγμα προτάσεων ώστε να ολοκληρωθούν στην ώρα τους οι διαπραγματεύσεις. «Ακόμα και σήμερα αναζητούνται περικοπές δαπανών ύψους 325 εκατ. ευρώ με ημίμετρα, όπως η περικοπή επιδομάτων προς πολύτεκνους ή των εφημεριών των γιατρών, όταν ο σκληρός πυρήνας των δαπανών και οι σπατάλες παραμένουν ανέγγιχτα», τονίζουν.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, καθώς κάθε μέρα αβεβαιότητας και φόβου για το αύριο έχει δυσανάλογο τίμημα: η ανεργία έχει ήδη ξεπεράσει το 20%, κεφάλαια αποσύρονται από το τραπεζικό σύστημα και η εύθραυστη ισορροπία που διατηρείται μπορεί να ανατραπεί ακόμα και από ένα τυχαίο γεγονός. Η υπογραφή του Μνημονίου θα απομακρύνει το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου απο την Ευρωζώνη και θα αποτελέσει τη βάση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Αν ικανοποιηθούν οι τρεις όροι που έθεσε το Eurogroup την προηγούμενη Πέμπτη, τότε θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη. Λίγες ημέρες αργότερα, κι όχι στις 13/2 όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί θα γίνει η δημόσια προσφορά. Θα έχει προηγηθεί η θεσμοθέτηση των Collective ActioClauses (CAC's) σύμφωνα με τα οποία εάν μια ορισμένη πλειοψηφία ομολογιούχων αποδεχθεί την πρόταση τότε είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει και η μειοψηφία. Ερώτημα παραμένει το αν και πώς θα συμμετάσχει η ΕΚΤ, ωστόσο όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι με κάποιο έμμεσο τρόπο θα συμβάλει στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά τους όρους του PSI το μέσο επιτόκιο των νέων τίτλων θα διαμορφωθεί κοντα στο 3,4%, ενώ θα προβλέπεται ειδική ρήτρα ανάπτυξης που θα ενεργοποιείται αν το ΑΕΠ επιτύχει έναν ορισμένο ρυθμό αύξησης. Οπως προβλέπει η συμφωνία, η απομείωση (κούρεμα) θα φτάσει το 50%, ενώ από το υπόλοιπο 50%, το 15% (του συνόλου) θα δοθεί σε διετή ομόλογα του EFSF (αντι για μετρητά) και το υπόλοιπο 35% σε νέα 30ετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Η επίπτωση στην πραγματική παρούσα αξία υπολογίζεται σε 72%, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών η τελική πραγματική επιβάρυνση μπορεί να περιοριστεί μεταξύ 60% και 67%. Αυτό θα επιτευχθεί διότι ήδη οι εγχώριες τράπεζες έχουν υποστεί την επίπτωση του 21% από το αρχικό PSI, ενώ επίσης αμβλύνει τις απώλειες η φορολογική μεταχείριση των ζημιών που προβλέπει τη δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών με μελλοντικά κέρδη σε διάρκεια 5ετίας. Η κυβέρνηση εξετάζει την επιμήκυνση του χρόνου συμψηφισμού στα 10 με 15 χρόνια.
Πηγή: skai.gr