Κλείσιμο

ΔΝΤ για Ελλάδα: Απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Σημαντικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από το ΔΝΤ έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού, Gerry Rice. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Rice είπε ότι "η εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα ή δεν έχει κάνει τίποτα σωστό, δεν έχει βάση. Όλο αυτό το διάστημα, η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις και έχει εφαρμόσει έναν σημαντικό αριθμό μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν (σ.σ. για τη δημοσιονομική της εξυγίανση)".

Ανταπάντησε εμμέσως και στην κριτική που ασκείται στο Μνημόνιο λέγοντας ότι "δεν είναι ασυνήθιστο όταν αλλάζουν οι συνθήκες σε μία χώρα να αλλάζουν και οι παράμετροι του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζεται στη χώρα αυτή".

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Rice ανέφερε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παπαδήμου με την κ. Κρ. Λαγκάρντ την οποία ενημέρωσε για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για την αντίδραση της κ. Λαγκάρντ και συνολικά του Ταμείου απέναντι στην εξέλιξη αυτή περί της συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα επί του νέου πακέτου μέτρων της Τρόικας. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι "οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα συνεχιστούν". Ο κ. Rice απέφυγε να πάρει θέση αν η συμφωνία αυτή των ελληνικών αρχών σηματοδοτεί αυτομάτως και την έγκριση του νέου πακέτου για την Ελλάδα, αλλά έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές-κατόχους ομολόγων μέσω του προγράμματος PSI. Το Ταμείο, όπως έχει μεταδώσει εδώ και αρκετές μέρες ο ΣΚΑΪ, θεωρεί καταλυτικής σημασίας την έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ελληνικών αρχών και κατόχων ομολόγων για το PSI αφού αυτή είναι που θα κρίνει τη συνέχιση ή μη της χρηματοδοτικής στήριξής του προς την χώρα μας.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το Ταμείο πιέζει όλο αυτό το διάστημα την πλευρά κυρίως της Γερμανίας και των Ευρωπαίων ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την συμμετοχή όχι μόνο του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα (κυρίως της ΕΚΤ) σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που έχουν στα χέρια τους. Ο κ. Rice αν και είπε ότι "δεν έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη για τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα στη διαδικασία αυτή" τόνισε με εμφατικό τρόπο ότι "ο συνδυασμός και των δύο παραμέτρων (δηλαδή του PSI και της συμμετοχής ελληνικού δημόσιου χρέους του θεσμικού δημόσιου τομέα σε ένα είδος "κουρέματος") είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την προκύψει η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους".

Σε ό,τι αφορά πάντως την συμφωνία για το νέο πακέτου μέτρων για την Ελλάδα, είπε "ότι όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από την εφαρμογή του" και ότι "απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν" ενώ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει ένα μέρος των μέτρων αυτών πριν από την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης υπέρ της χώρας μας. Για το ζήτημα των εκλογών είπε επίσης ότι "η ευρύτερη πολιτική συμφωνία γύρω από το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας είναι καθοριστικής σημασίας... Αναζητούμε εγγυήσεις ώστε ακόμα κι αν αλλάξει η πολιτική κατάσταση, η χώρα να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων".

Πηγή: skai.gr