Fitch: Σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» η Ελλάδα ακόμη και με PSI

Το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» (temporary default) ακόμα και αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το PSI και ανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών, υποστήριξε την Τετάρτη ανώτερος αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, προσθέτοντας ότι οι όροι της συμφωνίας θα επηρεάσουν την αξιολόγηση των νέων ομολόγων.

«Θα το αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία και μάλλον θα διατηρήσουμε αυτή την αξιολόγηση για κάποιο μικρό διάστημα πριν επαναξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα, σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα» δήλωσε.

«Όσον αφορά τον κρατικό τομέα θα αντιμετωπιστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default)» είπε. Ο oίκος αξιολογεί σήμερα την Ελλάδα με CCC, μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία χρεοκοπία.

Kαθ’ ύλην αρμόδιος
οργανισμός για την κήρυξη πιστωτικού γεγονότος επισήμως είναι αποκλειστικά η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Στελέχη του ISDA έχουν δηλώσει ότι σε περίπτωση εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων αυτό δεν μπορεί να πυροδοτήσει ένα πιστωτικό γεγονός, και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS).

Η Fitch μπορεί να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ιταλίας, η οποία αγωνίζεται να εξέλθει της κρίσης, κατά δύο μονάδες ως το τέλος του μήνα, δήλωσε αξιωματούχος του οίκου την Τετάρτη στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Μιλάνο.
Πηγή: skai.gr