Η υστέρηση εσόδων φέρνει νέα μέτρα δύο δισ. ευρώ

Νέα μέτρα ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ αναζητά η κυβέρνηση καθώς ο προϋπολογισμός του 2011 στον τομέα των εσόδων έκλεισε με υστέρηση ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 9,5% - 9,7% του ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείεται να κινηθεί και στα επίπεδα του 10% του ΑΕΠ.

Τον τελευταίο μήνα στα δημόσια ταμεία μπήκαν περίπου 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άγνωστο είναι το ποσό που θα δοθεί για επιστροφές φόρων. Μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί στους φορολογουμένους και στις επιχειρήσεις ποσά ύψους 5,14 δισ. ευρώ.

Συνολικά, πέρυσι, το διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου εισπράχθηκαν φόροι ύψους 49,994 δισ. ευρώ έναντι 50.857 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2010, δηλαδή τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 1,7% και σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά.

Το ύψος των μέτρων που θα αναγκασθεί να λάβει το Δημόσιο εξαρτάται από τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων. Τον Νοέμβριο του 2011 τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν στο «κόκκινο» εξαντλώντας τους πόρους που είχαν αρχικώς προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ στις 2/1 η τρόικα ζητά την λήψη επιπλέον μέτρων τουλάχιστον 2 δισ. ευρω για να καλυφθεί η τρύπα που αφήνει ο προϋπολογισμός. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλα τα ειδικά μισθολόγια, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η επέκταση του μέτρου της εφεδρείας καθώς και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στις νησιωτικές περιοχές
Πηγή: Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή