Kατάρρευση της ευρωζώνης η αποβολή μιας χώρας από την ΟΝΕ;

Την άποψη ότι θα οδηγούσε σε κατάρρευση της ευρωζώνης ο εξαναγκασμός μιας χώρας να εγκαταλείψει την ΟΝΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κλαας Κνοτ. «Εάν καταστήσουμε δυνατή μια μη εθελούσια έξοδο από την ευρωζώνη, αυτό θα οδηγούσε με απώλεια εμπιστοσύνης προς το ευρώ», τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξή ο ολλανδός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με πρόσκληση προς τους κερδοσκόπους να συνεχίσουν με άλλες χώρες.

Η τοποθέτηση του κ. Κνοτ αφορούσε στο ερώτημα «εάν θα ήταν προτιμότερο να αποβληθεί από την ευρωζώνη η Ελλάδα». Πάντως, το μέλος της ΕΚΤ προέβη στην εκτίμηση ότι το κοινό νόμισμα καθαυτό θα επιβίωνε της κατάρρευσης της ευρωζώνης, καθώς οι οικονομίες των χωρών του ευρώ συνδέθηκαν τόσο στενά μεταξύ τους τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην είναι πλέον δυνατή η κατάργηση του ευρώ.

«Η ελληνική τραγωδία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μελόδραμα με ευτυχές τέλος» 

Την ίδια ώρα, στο γερμανικό τύπο συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Ostsee-Zeitung παρατηρεί σήμερα ότι η Ελλάδα θα «έκανε χάρη στον εαυτό της εάν εγκατέλειπε την ευρωζώνη». Η εφημερίδα παραδέχεται στο σχόλιο της ότι στην αρχή θα σημειώνονταν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αλλά όπως τονίζει «μόνο μια νομισματικά κυρίαρχη χώρα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της, να τους βάλει το πιστόλι στο στήθος και να απαιτήσει μια ριζική απομείωση του χρέους».

Η Ostsee-Zeitung επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής που πριν από 10 χρόνια χρεοκόπησε, ωστόσο, στο μεταξύ η οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία και ο προϋπολογισμός της παρουσιάζει πλεονάσματα. «Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Παραμένει μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να έχει αξιώσεις για επενδύσεις που δεν θα καταλήγουν σε τραπεζικά χρηματοκιβώτια αλλά θα διοχετευθούν στην ανασυγκρότηση. Η ελληνική τραγωδία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μελόδραμα με ευτυχές τέλος», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, dpa, Reuters - Υπεύθ. Σύνταξης:Μαρία Ρηγούτσου