H κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί

Σε αυτό συγκλίνουν πολλοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του τμήματος οικονομικής πολιτικής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας του Βερολίνου (DIW), Φερντινάντ Φίχτνερ και ο Γκούσταβ Χορν διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών ΙΜΚ, που πρόσκειται στα συνδικάτα.

Η εκτίμηση του τελευταίου είναι σαφής: «Ο ασθενής ζει, αλλά είναι στον ορό κι αυτό δεν αποτελεί λύση. Έχουμε μία τεράστια κρίση εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, η οποία εντείνεται από τη δυσπιστία των επενδυτών προς τα κρατικά ομόλογα. Η κατάσταση έχει ηρεμήσει λίγο τις τελευταίες μέρες, αλλά τα επιτόκια δεν είναι ακόμη αρκετά χαμηλά, ώστε να είναι βιώσιμο το χρέος των κρατών σε βάθος χρόνου».

Ανάγκη για δραστικές πολιτικές

Tα χρονικά περιθώρια στενεύουν και αυξάνει η πίεση προς τους πολιτικούς να επισφραγίσουν τα συμφωνηθέντα των συνόδων κορυφής με πράξεις, όπως σημειώνει ο κ. Φίχτνερ: «Τα προβλήματα στη διατραπεζική αγορά θα γίνουν οξύτερα και η ύφεση θα καταστήσει αναγκαία μία δραστική διαχείριση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν πειστικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η επερχόμενη ύφεση στην ευρωζώνη είναι σημείο σύγκλισης πολλών ειδικών. Αυτή προβλέπεται να πλήξει και τις ισχυρότερες οικονομίες, όπως αυτήν της Γερμανίας. Ο Γκουσταβ Χορν από το ΙΜΚ προβλέπει μάλιστα ύφεση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,1%. Θεωρεί, όπως λέει χαρακτηριστικά, «ψευδαίσθηση» την άποψη ότι η ύφεση θα εξισορροπηθεί από την αύξηση των εξαγωγών προς τις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς και αυτές βρίσκονται σε περίοδο αναπτυξιακής κάμψης. Αρνητικά θεωρεί και τα μηνύματα από τις ΗΠΑ, όπου κυριαρχεί η ανάγκη σταθεροποίησης.

Επικίνδυνη η πολιτική λιτότητας

Επικίνδυνη θεωρεί ο κ. Χορν την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη αστάθεια. Ο Γερμανός οικονομολόγος συμφωνεί με τη δυναμική επέμβαση της ΕΚΤ για τη στήριξη των τραπεζών ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, υπογραμμίζει ωστόσο ότι πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθούν και τα κράτη.

«Η ΕΚΤ πρέπει να καταστήσει σαφές στις αγορές, ότι σε περιπτώσεις δυσκολιών, όταν τα κρατικά ομόλογα είναι άκρως επιβαρυμένα, είναι έτοιμη να τα αγοράσει. Το έχει ήδη κάνει, αλλά αυτό πρέπει να γίνει αυτονόητο και δεν πρέπει να τίθεται διαρκώς υπό αμφισβήτηση από τους πολιτικούς. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτικών ότι επιθυμούν να διατηρήσουν την ευρωζώνη».

Ο κος Φίχτνερ παρατηρεί ότι ίσως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η πολιτική βούληση για δυναμική και ξεκάθαρη επέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Γερμανία, λέει, χρησιμοποιεί εξάλλου την πίεση των χρηματαγορών ως μέσο για την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων εντός της νομισματικής ένωσης. Ο Γερμανός ειδικός προειδοποιεί όμως, ότι αυτή η αναβλητικότητα μπορεί να οξύνει την κρίση σε καταστροφικό βαθμό.

Οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2012 κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι. Μέσα στη γενική αβεβαιότητα όμως, ένα μοιάζει να είναι σίγουρο: Ότι το 2012 θα είναι χρονιά αποφάσεων.
Πηγή: Sabine Kinkartz, Άρης Καλτιριμτζής-Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος