Ανησυχία από ΔΟΕ για εργασιακά, συλλογικές συμβάσεις και φτώχεια

Την υποχρέωσή της να εφαρμόζει τις κυρωμένες διεθνείς συμβάσεις εργασίας υπενθυμίζει η Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας προς την ελληνική κυβέρνηση ασκώντας αυστηρή κριτική. Σε πολυσέλιδη έκθεση την οποία συνέταξε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο στελεχών του στην Ελλάδα, το περασμένο φθινόπωρο, εκφράζεται ανησυχία σχετικά με τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συλλογικών συμβάσεων.

Η έκθεση θα διαβιβαστεί στις ελεγκτικές επιτροπές της ΔΟΕ προκειμένου να συνεκτιμηθεί στην τελική απόφαση που θα ληφθεί για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των συλλογικών συμβάσεων που έχει καταθέσει ήδη η ΓΣΕΕ. «Οι πρωτοφανείς αλλαγές στους θεσμούς της ελληνικής αγοράς εργασίας εισάγονται με τρόπο που φαίνεται “αποκομμένος” από την ελληνική πραγματικότητα» αναφέρεται στην έκθεση. Επίσης, υπογραμμίζει την έκπληξή της διότι στις διαβουλεύσεις με την τρόικα δεν τίθενται προς συζήτηση οι στόχοι αύξησης της απασχόλησης και εκφράζει την ανησυχία της για την υποκατάσταση των συνδικάτων από τις «ενώσεις προσώπων» του Νόμου 4024, καθώς αυτές δεν φέρουν τις απαραίτητες για την ανεξαρτησία τους εγγυήσεις.

Η έκθεση υπενθυμίζει στην κυβέρνηση την υποχρέωσή της για την ορθή εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων που αυτές προστατεύουν. Η αποστολή συνοδεύει τα συμπεράσματά της με στοιχεία που παραπέμπουν σε αύξηση του ποσοστού φτώχειας στο 20%, ως απόρροια της ύφεσης και της οικονομικής αποδυνάμωσης μισθωτών και συνταξιούχων. Διαπιστώνει ακόμη ότι ειδικά μετά τα τελευταία μέτρα (Ν.4024/2011) και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, η έκρυθμη κατάσταση απειλεί την κοινωνική συνοχή. Σε αντίθεση με την κριτική που υπέστη από την τρόικα ο νόμος 1876/90 περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας νιώθει την ανάγκη να τον υπερασπίσει χαρακτηρίζοντάς τον αποτέλεσμα «κοινωνικής συμφωνίας».

Στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού συνεκτιμάται η επέμβαση του κράτους στη συλλογική αυτονομία και στις προστατευτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (εθνική και κλαδικές συμβάσεις) με τα στοιχεία που επιδεικνύουν την επισφάλεια που διέπει τις εργασιακές σχέσεις, τα αυξημένα ποσοστά αδήλωτης και ευέλικτης εργασίας. Παραθέτει τον καταιγισμό των νομοθετικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σε βάρος των δικαιωμάτων από τις αρχές του 2010, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα από αυτά προωθήθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, οδηγώντας σε γενική ανασφάλεια δικαίου. Κατά την Οργάνωση η ανασφάλεια αυτή επιτείνεται επικίνδυνα από την ασάφεια, τις αντιστάσεις που περιέχουν αρκετές διατάξεις και τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές.

Η ΔΟΕ ζητεί από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ως ζήτημα προτεραιότητας την αποκατάσταση του ελλείμματος ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου και θέτει στη διάθεσή της την παροχή τεχνικής βοήθειας σε σειρά ζητημάτων για τα οποία διαπιστώνεται παραβίαση των διεθνών Συνθηκών.
Πηγή: Χριστίνα Kοψίνη