ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΔΝΤ για Ελλάδα: διάχυτη αγωνία για το PSI

Κατά τη συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών- μελών του ΔΝΤ ηΔευτέρα κυριάρχησε η "αίσθηση" ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιουχρέους δεν είναι αυτή τη στιγμή διασφαλισμένη.

Στο δρόμο προς την 6η δόση - Δηλώσεις Αξιωματούχων

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

 
Το ΔΣ του ΔΝΤ έδωσε τη Δευτέρα το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου καθώς και τα όσα ειπώθηκαν μέσα σε αυτό επιβεβαίωσαν πλήρως τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ. Η εκταμίευση της 6ης δόσης θεωρούνταν ήδη από τις αρχές τις περασμένης εβδομάδας "διασφαλισμένη" σύμφωνα με ασφαλή πηγή του Ταμείου που είχε μιλήσει στον ΣΚΑΪ.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό που θεωρούνταν κύρια πηγή ανησυχίας είναι η κατάληξη του προγράμματος συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου επιβεβαίωσαν και αυτήν την πτυχή του ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Κατά τη χθεσινή συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών- μελών του Ταμείου κυριάρχησε η "αίσθηση" ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι αυτή τη στιγμή διασφαλισμένη αφού είναι προς το παρόν άγνωστο το τελικό ύψος συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών, αλλά και το κατά πόσον η μείωση κατά 100 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει επιτεύξιμος στόχος. Γι' αυτόν το λόγο, το αποτέλεσμα του προγράμματος PSI για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες χαρακτηρίστηκε κομβικής σημασίας τόσο κατά την τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ όσο και του κ. Τόμσεν προς τα μελη του ΔΣ.

Εκτός αυτού, η Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε "δύσκολη φάση" τη συγκεκριμένη συγκυρία για την προώθηση του δημοσιονομικού προγράμματος που εχει εκπονηθεί για την Ελλάδα. Κατά την τοποθέτησή της, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε με έμφαση ότι "η ευρεία πολιτική συναίνεση που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη" και επίσης ότι "η νέα κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευρεία εντολή που διαθέτει με τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στη χώρα για να εφαρμόσει με ταχύτητα το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί". Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες που έχει μεταδώσει τα τελευταία 24ωρα ο ΣΚΑΪ, η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ για την Ελλάδα και η έγκριση για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας "δεν πρόκειται να προχωρήσει αν πρώτα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αποτέλεσμα που θα έχει φέρει το πρόγραμμα PSI". Με άλλα λόγια, την επόμενη φορά η βιωσιμότητα για το ελληνικό δημόσιο χρέους "δε πρέπει να βασίζεται σε εκτιμήσεις, όπως τώρα, αλλά σε απτά και πολύ συγκεκριμένα δεδομένα", όπως έχει διαμηνύσει στον ΣΚΑΪ ασφαλής πηγή του Ταμείου.

Τι συνέβη τελικά με τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας;
Οι πληροφορίες που έχει στα χέρια του ο ΣΚΑΪ είναι μέχρι στιγμής αντικρουόμενες σε ό,τι αφορά τη στάση του εκπροσώπου της Βραζιλίας κ. Batista. Παρότι έχει γίνει λόγος ότι "αποχώρησε οργισμένος" από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, υπάρχει μία πληροφορία που λεει ότι η αναχώρησή του ήταν προγραμματισμένη νωρίτερα για λόγους υποχρεώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο ΣΚΑΪ, ο κ. Batista δεν εκφράστηκε ενάντια στην στήριξη προς την Ελλάδα. Εξέφρασε απλά την επιφύλαξή του, όπως και άλλοι εκπρόσωποι χωρών- μελών του ΔΣ του Ταμείου, σε ό,τι αφορά το κατά πόσον ο στόχος που έχει τεθεί στο πρόγραμμα PSI για το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει ρεαλιστικός. Θυμίζουμε ότι ο κ. Batista με άρθρο που είχε δώσει στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ τον περασμένο Σεπτέμβριο- προτού δηλαδή αποφασιστεί η εκτεταμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους- είχε ταχθεί επίσημα υπέρ την ανάληψης ενός μεγάλου μέρους του βάρους των απωλειών από τους ιδιώτες πιστωτές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο κ. Batista χθες επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ακόμα μία μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους για να καταστεί αυτό βιώσιμο και ότι η παρούσα που έχει αποφασιστεί "δεν είναι αρκετή".

Προς το παρόν,
ο ΣΚΑΪ έχει ήδη προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον κ. Batista ζητώντας του να αποσαφηνίσει αν τελικά υπήρξε η αποχώρησή του από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου και αν ναι, σε τι οφείλεται. Πάντως σε παλαιότερη επικοινωνία που είχε ο ΣΚΑΪ με τον κ. Batista, ο τελευταίος δεν είχε παραλείψει να εκφράσει τη "στήριξή του προς τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς κάνοντας λόγο για συχνή παρανόηση των θέσεών του από μέσα ενημέρωσης".
 
Σταϊκούρας στους FT: Σαρωτικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
Ο κος Σταϊκούρας δήλωσε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει «μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα...
18.08.2019, 21:33
Σχέδιο μείωσης εισφορών κατά πέντε μονάδες μέχρι το 2024
Ειδικά δε για τους μη μισθωτούς, που με τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών είχαν κραυγαλέες επιπτώσεις από...
18.08.2019, 20:20
Βρούτσης: Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων
Την Δευτέρα θα υπογραφεί η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του...
18.08.2019, 10:45
Μύκονος- Σαντορίνη πρωταγωνιστούν στο ράλι αφίξεων τουριστών
Σαφές στίγμα για τις περιοχές που πρωταγωνιστούν στις ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, την εφετινή...
18.08.2019, 08:53
Μύκονος: Φοροδιαφυγή σε ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών- Η έρευνα της ΑΑΔΕ
Η φοροδιαφυγή με φόντο το νησί των ανέμων και η επιχείρηση με την εξωτική ονομασία «Villa Juanita Dolores».
17.08.2019, 20:51
Ρόδος: Βέβαιος για υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου στην Αφάντου ο Γεωργιάδης
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, σήμερα, στο Twitter, ο υπουργός, στην περιοχή της Αφάντου στην Ρόδο...
17.08.2019, 18:18
Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα καταβληθούν οι συντάξεις
Κάποια από αυτά τα χρήματα, πάντως,θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν εντός του Σεπτεμβρίου η...
17.08.2019, 17:51
Τα τρία στοιχήματα της κυβέρνησης στο Ελληνικό
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του...
17.08.2019, 14:47
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος: Πώς μπορείτε να καταθέσετε αίτηση
Παράταση προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας...
17.08.2019, 11:30
Spiegel: Η κυβέρνηση Μέρκελ έτοιμη να σπάσει το δόγμα Σόιμπλε
Αν ο κίνδυνος για ύφεση αυξηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι διατεθειμένος να εκδώσει χρέος και να...
16.08.2019, 22:54

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 65  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.