«Κούρεμα» που απειλεί την Ελλάδα θέλουν Ιρλανδία, Πορτογαλία

Κινδύνους για την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ενδέχεται να εγκυμονεί η πρόθεση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να ζητήσουν ανάλογη απομείωση του χρέους τους. Στην περίπτωση που οι δύο χώρες προωθήσουν σχετικό αίτημα, οι τράπεζες θα κληθούν να επωμισθούν μεγαλύτερες ζημίες και ενδέχεται να σκληρύνουν τη στάση τους προς την Ελλάδα.

Στις προθέσεις των δύο χωρών αναφέρονται δημοσιεύματα της γερμανικής Deutsche Welle και του βρετανικού Guardian, που φέρουν τις δύο χώρες έτοιμες όχι μόνο να θέσουν το συγκεκριμένο ζήτημα στις επικείμενες συναντήσεις υπουργών Οικονομικών, αλλά και να έχουν έτοιμο σχέδιο συντονισμένης πίεσης για «κούρεμα» του χρέους τους.

Η είδηση φέρεται να «διέρρευσε» από τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, Μάικλ Νούμαν, που εμφανίζεται να επικαλείται την εκτίναξη του χρέους της Ιρλανδίας σε ποσοστό 115% του ιρλανδικού ΑΕΠ μέσα στους επόμενους μήνες, παρά τα μέτρα λιτότητας και την πρωτοφανή ύφεση, που αυτά έχουν επιφέρει. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Νούμαν επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Ελλάδας ως λύση στο δυσβάσταχτο χρέος της Ιρλανδίας που, όπως τόνισε, δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές τουλάχιστον έως το 2020.

Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, τα σχετικά δημοσιεύματα φέρουν τον Πορτογάλο πρόεδρο, Καβάκο Σίλβα, να έχει τονίσει στη Γερμανίδα καγκελάριο και στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πως ένα «κούρεμα» του χρέους είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί η χώρα του.
Πηγή: skai.gr