Τα εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της 6ης δόσης

Χωρίς σύνταξη Δεκεμβρίου και δώρο Χριστουγέννων κινδυνεύουν να αφήσουν τους συνταξιούχους τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή της 6ης δόσης του δανείου από την τρόικα.

Δεδομένου ότι οι δυνατότητες δανεισμού μέσω των τραπεζών με ρέπος έχουν εξαντληθεί, αναζητούνται άλλες λύσεις, όπως ετεροχρονισμός στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, για το οποίο μελετάται να δοθεί στις 22 του μηνός και όχι στις 15, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Μία άλλη εναλλακτική είναι ο δανεισμός για 14 ημέρες από το ΤΑΠ – ΔΕΗ και από το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ. Αντίστοιχο δάνειο από το Ταμείο Βενζινοπωλών θα λάβει και ο ΟΑΕΕ για την κάλυψη των άμεσων ταμειακών του αναγκών.

Η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι πλέον οριακή με τις διοικήσεις να καταφεύγουν σε εσωτερικό δανεισμό για την καταβολή των συντάξεων. Ήδη το ΙΚΑ θα χρηματοδοτήσει με ομόλογα του δημοσίου την λήξη ομολόγων repos, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρω, ενός ομολόγου 350 εκατ. που λήγει στις 16 Νοεμβρίου και ενός ομολόγου 300 εκατ. που λήγει στις 23 του ίδιου μήνα.

Παράλληλα η διοίκηση του ιδρύματος προχώρησε σε εσωτερικό δανεισμό 100 εκατ. από το ΤΑΠ-ΔΕΗ και 130 εκατ. από το ΕΤΕΑΜ. Την ίδια ώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προκαταβολή 370 εκατ. από τον προϋπολογισμό του 2012.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας ανεργία και ύφεση στοίχισαν στα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα από 3 δισ. μέσα σε έναν χρόνο, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της ΓΣΕΕ για την ανεργία το 2012.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ το 2012 η στατιστική ανεργία θα εκτιναχθεί στο 21% , το ποσοστό θα φτάσει το 23% αν υπολογιστούν οι έφεδροι ενώ η πραγματική ανεργία θα φτάσει το 28% με τους ανέργους να φτάνουν το 1.400.000.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από την ύφεση και την ανεργία θα φτάσουν το 2012 τα 6 δισ.
Πηγή: Με πληροφορίες από Καθημερινή