Υπεγράφη η νέα συμφωνία του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ

Συνυπογράφηκε σήμερα από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θάνο Μωραΐτη και τον Πρεσβευτή του Βασιλείου της Νορβηγίας στην Ελλάδα, κ. Sjur Larsen, το Μνημόνιο Κατανοήσεως του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που αφορά στο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της περιόδου 2009-2014, σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Η υπογραφή του μνημονίου έγινε στα γραφεία της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του Πρόεδρου της Επιτροπής του ΧΜ ΕΟΧ, κ. Anders Erdal, της Ειδικής Γραμματέως ΕΣΠΑ, κ. Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου καθώς και στελεχών του Γραφείου του ΧΜ ΕΟΧ που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Αμέσως μετά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου ακολούθησε συνάντηση εργασίας μεταξύ των δύο πλευρών όπου συζητήθηκαν εκτενώς τεχνικά ζητήματα για την καλύτερη πορεία υλοποίησης του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Αύγουστο, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, έγινε άρση της αναστολής των πληρωμών προς την Ελλάδα για τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Χρηματοοικονομικού Μηχανισμού (ΧΜ) του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2004-2009, από τις δότριες χώρες, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μωραΐτης ευχαρίστησε τις δότριες χώρες τονίζοντας ότι «η υλοποίηση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2009-2014 στην Ελλάδα αποτελεί μία εξαιρετικά πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για δημοσιονομική ανάκαμψη και οικονομική ανάπτυξη». Όπως είπε χαρακτηριστικά «με τη στήριξη του Νέου Μηχανισμού, δεν θα υλοποιήσουμε απλώς κάποια έργα υποδομής ή υπηρεσιών στη χώρα, αλλά έργα που θα κάνουν δυνατή την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που η χώρα διαθέτει, αξιοποιώντας στο ακέραιο το σύνολο των πόρων που θα διατεθούν».

Ο κ. Μωραΐτης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Μηχανισμού ότι «πρώτιστη μέριμνα των ελληνικών αρχών θα είναι η όσο το δυνατόν επιτυχής αξιοποίηση των πόρων. Κύριος στόχος μας θα είναι η διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης των πόρων καθώς και η διασφάλιση και έγκαιρη καταβολή από μέρους μας της αναλογούσας εθνικής συμμετοχής. Για το σκοπό αυτό, θα διατεθούν όλα τα απαιτούμενα μέσα και εργαλεία από την πλευρά της διοίκησης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Με το νέο ΧΜ ΕΟΧ θα διατεθούν στη χώρα συνολικά 71,28 εκ. ευρώ για έργα που αφορούν τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
- Προστασία Περιβάλλοντος
- Προώθηση αειφόρου ανάπτυξης
- Διαφύλαξη ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς
- Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού
- Υγεία και Φροντίδα Παιδιού
- Ακαδημαϊκή Έρευνα, η οποία εμπίπτει στους παραπάνω πέντε τομείς.

Από το σύνολο του π/υ, 58,65 εκ. ευρώ είναι η συνεισφορά του ΧΜ ΕΟΧ ενώ η ελληνική συμμετοχή ανέρχεται στα 12,64 εκ ευρώ. Σημαντικό μέρος των διατιθέμενων πόρων κατευθύνεται προς τις θεματικές ενότητες για το άσυλο και τη μετανάστευση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αποτελούν από κοινού προγράμματα των δοτριών χωρών και της Ελλάδας (donor state programmes). Συνολικά θα διατεθούν στα 2 προγράμματα 34,27 εκ. ευρώ (29,4 εκ. ευρώ από το ΧΜ ΕΟΧ και 3,89 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους).

Πηγή: skai.gr