Σλοβακία: Απορρίφθηκε το σχέδιο για τη διεύρυνση του EFSF

Στην απόρριψη του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), προχώρησε την Τρίτη το κοινοβούλιο της Σλοβακίας. Στην ψηφοφορία, 55 από τους 124 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 9 κατά ενώ 60 δεν ψήφισαν, μπλοκάροντας έτσι το αποτέλεσμα που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Η Σλοβακία ήταν το τελευταίο κράτος - μέλος από τους "17" της ευρωζώνης που δεν είχε κυρώσει τη συμφωνία όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Eυρωζώνης της 21ης Ιουλίου.

Μετά το ρήγμα που επήλθε στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό για τη συμφωνία, το μέλλον του κρίνεται πλέον αμφίβολο, καθώς η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίτσοβα είχε συνδέσει την ψηφοφορία αυτή με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.

Πάντως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Μπρατισλάβα, ενδέχεται να διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία στις προσεχείς ημέρες με τις πιθανότητες αυτή τη φορά το νομοσχέδιο να εγκριθεί να είναι αυξημένες. Κι αυτό, γιατί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν νωρίτερα ότι θα προσπαθούσαν να περάσουν τη συμφωνία για τη διεύρυνση του EFSF σε νέα ψηφοφορία, προσεταιριζόμενοι τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η σοσιαλδημοκρατική αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να στηρίξει το νομοσχέδιο για το Ταμείο, αλλά εκτιμάται ότι θα ζητήσει σημαντικά ανταλλάγματα, όπως τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σημειώνεται ότι η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντίτσοβα είχε απειλήσει με παραίτηση σε περίπτωση που η συμφωνία καταψηφιζόταν. «Ολόκληρο το σύστημα της Ευρωζώνης απειλείται αυτή τη στιγμή, όχι μόνο μερικές μικρές χώρες» δήλωσε κατά τη συζήτηση για την ψήφιση της συμφωνίας.

«Το ευρώ μας απειλείται. Η ρευστή κατάσταση χρειάζεται άμεση αντίδραση» ανέφερε η Ραντίτσοβα σε δραματικούς τόνους ζητώντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου και ηγέτης του νεοφιλελεύθερου κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (SaS) Ρίτσαρντ Σούλικ, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό απάντησε "προτιμώ να είμαι παρίας για τις Βρυξέλλες παρά να ντρέπομαι μπροστά στα παιδιά μου, που θα επιβαρυνθούν με χρέος".

Βάσει των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, η χρηματοδοτική ικανότητα του EFSF θα αυξηθεί στα 440 δισ. ευρώ και ο μηχανισμός θα έχει την δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα από την αγορά, να προσφέρει χρηματοδότηση σε τράπεζες με προβλήματα ρευστότητας και να δανείζει κράτη με οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα. Σημειώνεται πάντως ότι η επίμαχη συμφωνία θεωρείται ήδη ξεπερασμένη από τις εξελίξεις.

Το κοινοβούλιο της Μάλτας ενέκρινε νωρίτερα την Τρίτη ομόφωνα τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF.
Πηγή: skai.gr