Άσμουσεν: Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι μόνο ένα βήμα

Μέρος ενός ευρύτερου πακέτου για την επίλυση της κρίσης χρέους και της τραπεζικής κρίσης,θα πρέπει να είναι το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών τόνισε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γεργκ Άσμουσεν σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτός από την κάλυψη των αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων, ένα ευρύτερο πακέτο νέων μέτρων για την Ευρωζώνη και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια "αξιόπιστη" λύση για την Ελλάδα, την ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση αλλά και βελτιώσεις στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης, δήλωσε ο Άσμουσεν όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) σημείωσε ότι χρειάζεται «τείχη προστασίας» για να περιοριστεί ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης. Όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να είναι σε θέση να αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, αλλά διαφώνησε με το να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από την ΕΚΤ καθώς κάτι τέτοιο όπως εξήγησε θα παραβίαζε τη συνθήκη της ΕΕ.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «θα πρέπει να αποτελεί ένα στοιχείο σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα πρέπει να αναπτύξουμε για την Ευρωζώνη και ιδίως για να αντιμετωπίσουμε το ελληνικό ζήτημα», δήλωσε ο Άσμουσεν. «Κανέναν αποσπασματικό εργαλείο δεν θα μας βοηθήσει» διευκρίνισε.

Παρατήρησε επίσης ότι η δέσμευση των ηγετών της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ και της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί την Κυριακή για την οριστική επίλυση της κρίσης σαν «μια καλή αρχή» την οποία οφείλουν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες. Σαρκοζί και Μέρκελ την Κυριακή δεν έδωσαν λεπτομέρειες του σχεδίου τους την Κυριακή, αναφέροντας μόνο ότι εκπονείται ένα «συνολικό πακέτο» που θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν το τέλος του μήνα.

Ο Άσμουσεν προτάθηκε τον περασμένο μήνα από το Βερολίνο για το αξίωμα του επικεφαλής οικονομολόγου και αντιπροέδρου της ΕΚΤ, μετά την παραίτηση του Γιούργκεν Σταρκ
Πηγή: skai.gr