J. Sachs: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στην κάμερα του ΣΚΑΪ ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, Jeffrey Sachs.

Προσωπικός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου και ένας από τους νεότερους σε ηλικία καθηγητές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Harvard, ο κ. Sachs- που το όνομα του έχει φιγουράρει στη λίστα των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως σύμφωνα με το περιοδικό Times- μίλησε για την ελληνική κρίση και την στάση των Ευρωπαίων απέναντι στις προσπάθειες της Ελλάδας.

Ο κ. Sachs, θεωρείται ένας από τους πνευματικούς καθοδηγητές του κινήματος που αναπτύσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στη Νέα Υόρκη με κεντρικό σύνθημα "Καταλαμβάνοντας τη Wall Street", που ο ίδιος το χαρακτηρίζει "μία προσπάθεια του 99% του ποσοστού της κοινωνίας για μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων" διεκδικώντας- μεταξύ άλλων- το αίτημα "οι πλούσιοι να πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν απέναντι στο κράτος".

Για τη σχέση του με τον Γιώργο Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά: "Είμαι θαυμαστής του Έλληνα Πρωθυπουργού. Συνομιλώ τακτικά μαζί του όπως και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτή τη στιγμή ο κ. Παπανδρέου καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να βρει λύσεις σε χρόνια προβλήματα της χώρας του την ίδια στιγμή δέχεται τρομερές πιέσεις από τους Ευρωπαίους, τους δανειστές και τις αγορές που του υποδεικνύουν να κάνει πότε το ένα και πότε το άλλο. Είναι εμφανές ότι οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν όσα θα έπρεπε να κάνουν για την Ελλάδα".

Και συνεχίζει ο κ. Sachs λέγοντας ότι "οι Ευρωπαίοι πρέπει να βιαστούν να βοηθήσουν την Ελλάδα". "Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση αρκεί και από την άλλοι πλευρά οι Ευρωπαίοι εταίροι της να επιδείξουν περισσότερη υπευθυνότητα".

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Θάνου Δημάδη, ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας δύο βιβλίων που θεωρούνται best sellers από τους New York Times ασκεί σκληρή κριτική στους Ευρωπαίους λέγοντας- μεταξύ άλλων- ότι "δεν μιλάμε αυτή τη στιγμή για μία ενωμένη Ευρώπη αλλά για διαφορετικά κράτη και διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς σε κάθε κράτος, που το καθένα επιχειρεί να επιβάλλει τη δική του φωνή ασκώντας πιέσεις από διαφορετικές κατευθύνσεις".
Πηγή: Αποκλειστική συνέντευξη στο Θάνο Δημάδη