Μίχαελ Κέμερ: Συνετή η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ χαρακτήρισε «συνετή» την προχθεσινή δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ ότι «εάν χρειαστεί θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» «με ενιαία κριτήρια». Και επισήμανε ότι «οι γερμανικές τράπεζες είναι σταθερές, διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια, διότι την ενίσχυσαν αμέσως μετά την κρίση για να μπορούν να αντέξουν σε μελλοντικές αναταράξεις».

Έσπευσε δε να συμπληρώσει πως «εάν βέβαια αύριο το πρωί αλλάξουν όλα, κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα πρέπει να δώσουμε την σωστή απάντηση, αλλά αυτή τη στιγμή οι γερμανικές τράπεζες είναι υγιείς. Και νομίζω πως έκαναν τα πάντα για να αντιμετωπίσουν μια νέα όξυνση της κατάστασης.»

Το ευρωπακέτο δεν θα συγκαλύψει τις απώλειες των τραπεζών

Ο κ. Κέμερ διασκέδασε τα σενάρια που τις τραπεζικές απώλειες να συγκαλύπτει το ευρωπακέτο διάσωσης της Ελλάδας υποστηρίζοντας πως «η διεύρυνση αυτού του πακέτου αφορά και επικεντρώνεται στην Ελλάδα. Είναι ένα πακέτο βοήθειας προς την χώρα, που θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων».

Στο σημείο αυτό είπε μάλιστα πως τα «επώδυνα βήματα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι εντυπωσιακά, και κυρίως σωστά. Ο λαός τα απορρίπτει, διαδηλώνει, αλλά μέχρι τώρα η κυβέρνηση αντιστέκεται και προχωρά. Είναι πολύ σημαντικό, είναι αναγκαίο να προχωρήσει».

Τέλος, ο εκπρόσωπος των Συνδέσμου των Γερμανικών Τραπεζών απέρριψε τις εικασίες πως τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ που διαθέτει το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης μεσοπρόθεσμα δεν επαρκούν. Καυτηρίασε τη βιασύνη ορισμένων να συζητούν το τρίτο βήμα, πριν γίνει καν το πρώτο: «Δεν πρέπει να εικοτολογούμε για το τι θα συμβεί, εάν το ποσόν αυτό αποδειχθεί εκ των πραγμάτων ανεπαρκές. Εάν υπάρξουν όντως δυσκολίες, τότε υπάρχουν και άλλα εργαλεία, τα οποία θα συζητηθούν. Πρώτα πρέπει όμως να κάνουμε τα σωστά βήματα με τη σωστή σειρά. Κατ’ αρχήν πρέπει να ολοκληρωθεί η έγκριση της διεύρυνσης του ταμείου στήριξης από τα εθνικά κοινοβούλια και μετά θα πάρει επιτέλους η Ελλάδα μια ανάσα.»

Ουδείς γνωρίζει βέβαια πόση ανάσα θα πάρει η Ελλάδα

Εκείνο που πιστεύουν ορισμένοι αναλυτές είναι πως οι δηλώσεις Μέρκελ για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δίνουν μια μικρή ελπίδα για τις ελληνικές τράπεζες. Διότι η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ναι στην ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών με κρατικά κεφάλαια, σε περίπτωση ανάγκης, αλλά τόνισε ταυτόχρονα πως «όσες χώρες δεν μπορούν να το κάνουν και διακυβεύεται γι’ αυτό το λόγο η σταθερότητα του ευρώ, τότε υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).»
Πηγή: Dirk Muller -Βιβή Παπαναγιώτου/ Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος