Γκούζενμπαουερ: Κίνδυνος μιας «δικτατορίας εμπειρογνωμόνων» στην Ευρώπη

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Άλφρεντ Γκούζενμπαουερ σε συνέντευξή του στην μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας «δικτατορίας εμπειρογνωμόνων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εγκατάσταση μιας «οικονομικής κυβέρνησης».

Τονίζει χαρακτηριστικά, ότι «το να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει μια οικονομική πολιτική απαλλαγμένη από αξίες, η οποία θα επιβάλλεται από εμπειρογνώμονες και οι πολίτες της Ευρώπης δεν θα έχουν δικαίωμα συναπόφασης, αυτό δεν θα είναι μια οικονομική κυβέρνηση αλλά μια δικτατορία εμπειρογνωμόνων».

Επισημαίνει ότι η εγκατάσταση μιας οικονομικής κυβέρνησης στην ΕΕ, είναι κάτι που θα συνδεόταν με μια μεγάλη αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και θα μπορούσε να τεθεί σε δημοψήφισμα. Είπε μάλιστα ότι μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη.
Λέει μάλιστα ότι ένα δημοψήφισμα δεν έχει να κάνει με λαϊκισμό αλλά πρόκειται για την ανάγκη να εξαναγκαστεί η πολιτική ηγεσία να συμπεριλάβει το λαό σε συναπόφαση.
Πηγή: skai.gr