Μίνι «σχέδιο Μάρσαλ» για περιφέρεια, Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Πόροι ύψους 14 δισ. ευρώ για 150 έργα στην περιφέρεια έως το 2015 θα έχουν διατεθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία στις περιφέρειες όλης της χώρας ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιοχάνες Χαν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Όπως είπαν, 100 από αυτά τα έργα θα πρέπει να αρχίσουν έως το τέλος του χρόνου. Ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Χαν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στο θέμα των απαλλοτριώσεων που επιβαρύνουν τα μεγάλα έργα έως και 10% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι της τάξης 2% με 3%.

Ο κ. Χαν συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των χωματερών είπε ότι όλες θα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του 2011 και είναι πολύ περίεργο ότι η Ελλάδα, παρότι έχει χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία, πληρώνει πρόστιμα γιατί δεν προχωρά στο κλείσιμο.

Εξαγγέλθηκε επίσης η άμεση ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 500 εκατομμύρια ευρώ τα οποία για πρώτη φορά στην Ευρώπη οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να βάζουν ως επιλέξιμες δαπάνες και κεφάλαια κίνησης όπως είναι η μισθοδοσία και οι οφειλές προς ταμεία.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι τον Οκτώβριο το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει νομοσχέδιο για την άρση 72 γραφειοκρατικών και διοικητικών εμποδίων που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα.

«Χάθηκαν όντως 25 με 28 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία, τα οποία όμως μπορεί να επιστρέψουν το 2015 και μετά στην αγορά όχι από δανεισμό αλλά από την παραγωγική διαδικασία που θα έχει επανακινηθεί ωστόσο σε όλη τη χώρα» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Aναλυτικά τα έργα

Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ

ΕΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ

ΕΠ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ - ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΕΠΠΕΡΑΑ - ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Έργα ΗΣΑΠ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ - ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΠΑΘΕΠ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΩΝ "ΟΡΟΣΗΜΟ" ΓΙΑ ΤΟ 2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Πηγή: Νίκος Υποφάντης