WSJ: Εντείνει τις προσπάθειές της για συγκράτηση του φράγκου η Ελβετία

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο αυξάνοντας τη ρευστότητα.

Η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι θα λάβει επιπλέον μέτρα για να συγκρατήσει το φράγκο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια μέτρα θα είναι αυτά. Στις αγορές κυκλοφορούν φήμες ότι η ελβετική τράπεζα θα συνδέσει προσωρινά το φράγκο με το ευρώ, ή να ορίσει ένα όριο για το φράγκο έναντι του ευρώ.

«Τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η κεντρική τράπεζα για να συγκρατήσει το φράγκο έχουν φέρει αποτελέσματα, ωστόσο εξακολουθεί να είναι υπερτιμημένο», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε η SNB σήμερα, Τετάρτη.

Η SNB θα αυξήσει τώρα σημαντικά τη ρευστότητα της αγοράς σε ελβετικά φράγκα και τα αποθεματικά κεφάλαια των ελβετικών τραπεζών από τα 120 στα 200 δισ. φράγκα. Επίσης, θα συνεχίσει να επαναγοράζει τραπεζογραμμάτια της SNB και να χρησιμοποιεί συνάλλαγμα.

Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια της SNB να περιορίσει τη ζήτηση της αγοράς για το ελβετικό φράγκο -το οποίο θεωρείται η μόνη ασφαλής επιλογή έναντι στην κρίση της ευρωζώνης- μετά τη μείωση του βασικού της επιτοκίου σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο.

Η SNB, καθώς και η ελβετική κυβέρνηση, έχουν προειδοποιήσει ότι η δύναμη του ελβετικού φράγκου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών της χώρας και να ανακόψει τη δυναμική οικονομική της ανάπτυξη.
Πηγή: skai.gr