Κλείσιμο

«Ναι» στη νέα βοήθεια λεει η γερμανική βουλή

Λίγο πριν την ψηφοφορία ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από το κοινοβούλιο την στήριξη του υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα και τη σημασία της στήριξης και αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα:

«Η κατάσταση στην Ελλάδα και συνεπώς και στην Ευρώπη είναι σοβαρή! Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην Ελλάδα.

 Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ενδεχομένως απρόβλεπτες συνέπειες για το ευρώ. Για το λόγο αυτό ζητώ τη στήριξή σας έτσι ώστε να εκταμιευθεί η 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα τον Ιούλιο.

Συχνά διαφεύγουν από την προσοχή μας οι σημαντικές προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Από το 2009 στο 2010 το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 5%. Αν και δεν αρκεί η μείωση, φανταστείτε πως εάν η Γερμανία προχωρούσε σε ανάλογη μείωση οι περικοπές των δαπανών θα έφθαναν τα 125 δις ευρώ».

Ιδιωτικοποιήσεις με διαφάνεια και ταχύτητα

Στην ομιλία του ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε επικεντρώθηκε στις προϋποθέσεις που καλείται να εκπληρώσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη νέα στήριξη:

«Οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν με διαφάνεια και με υψηλούς ρυθμούς. Είναι απόφαση της Ελλάδας, η οποία είναι κυρίαρχο κράτος και όχι προτεκτοράτο, πως θα το πράξει. Όταν όμως κάποιος ζητά στήριξη και βοήθεια τότε εκείνος που είναι ο αποδέκτης της αλληλεγγύης, έχει την υποχρέωση να καταπολεμήσει τις αιτίες του προβλήματος. Γι αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει πειστικά ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Οι Πράσινοι υπέρ της «μερικής» διαγραφής των χρεών


Στο κοινοβούλιο, το κόμμα των Πρασίνων τάχθηκε υπέρ της λεγόμενης σκληρής αναδιάρθρωσης. -Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φριτς Κουν δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι οι Πράσινοι, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών, τάσσονται υπέρ μιας «μερικής» διαγραφής των χρεών. Ο Φριτς Κουν εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας θα στεφθούν με επιτυχία. Και πρόσθεσε ότι μια αποτυχία της σωτηρίας της Ελλάδας θα είχε για τη Γερμανία πολύ μεγαλύτερο τίμημα από τη χορήγηση νέας οικονομικής στήριξης προς την Αθήνα.

To 60% των Γερμανών πολιτών κατά της βοήθειας

Την ώρα που το κοινοβούλιο έδινε το πράσινο φως στη νέα βοήθεια, δημοσκόπηση του 2ου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης έδειξε ότι το 60% των Γερμανών πολιτών απορρίπτουν τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ μόνο το 33% είναι υπέρ.
Πηγή: Phoenix / dpa / RTRD / Στέφανος Γεωργακόπουλος Υπεύθυνος Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος