Εκτός αγοράς 5,5 εκατομμύρια νέοι στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενθαρρύνει τους νέους να εργάζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω προγραμμάτων τύπου Erasmus, δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για την απασχόλησης Λάζλο Άντορ, σε ημερίδα της ΕΕ στην Βουδαπέστη.

Πεντέμιση εκατομμύρια νέων στην Ευρώπη βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας σύμφωνα με την επικεφαλής της Διεύθυνσης για την απασχόληση των νέων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μίσα Λαμπαρίλ.

Χαρακτήρισε δομικό το ζήτημα της ανεργίας των νέων και τόνισε ότι το 40% των νέων εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις εργασίας και χωρίς δικαιώματα.

Όπως είπε η κ. Λαμπαρίλ, σε ημερίδα της ΕΕ στην Βουδαπέστη, η Επιτροπή διαθέτει αυτή τη στιγμή 100 εκατομμύρια ευρώ για μικροδάνεια που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα των νέων ενώ για τον ίδιο λόγο διατίθενται 75 δις ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης.

Όπως είπε, η Κομισιόν θα πιέσει για βελτίωση των εργασιακών συμβάσεων για τους νέους που εργάζονται ως συμβασιούχοι. 

Η διευθύντρια διεθνών σχέσεων του ΟΑΕΔ Νάσια Θεοδωρίδου είπε ότι το πρόβλημα είναι δομικό, το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της ΕΕ και ότι εστιάζεται στην απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι εξίσου σοβαρό και για την Ελλάδα.

Αυξήθηκε η ανεργία στην Ισπανία

Στο υψηλότερο σημείο από το 1997 έφτασε η ανεργία στην Ισπανία καθώς αυξήθηκε κατά μια μονάδα το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής έφθασε στο 21,29%, .

Στα τέλη Μαρτίου οι άνεργοι στην Ισπανία αριθμούσαν σχεδόν πέντε εκατομμύρια.

Τα επίσημα στοιχεία δημοσιοποιούνται την ώρα που η Ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παραοικονομίας, η οποία αντιπροσωπεύει σύμφωνα με αρκετές μελέτες, σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας και μερικά εκατομμύρια αδήλωτες θέσεις εργασίας.

Πηγή: skai.gr