Κλείσιμο

Διερεύνηση ευθυνών για τη φημολογία αναδιάρθρωσης

Τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με τη φημολογία που αναπτύχθηκε περί άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και είχε ως συνέπεια, αν και διαψεύσθηκε, τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου και την μεγάλη άνοδο των spread ζήτησε επειγόντως από την Εισαγγελία της Αθήνας το υπουργείο Οικονομικών.

Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρεται να προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας και στο οποίο γίνεται αναφορά για αναδιάρθρωση το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για φημολογίες που καταντούν γελοίες και προειδοποίησε ότι στο εξής θα ζητά «τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και τόνισε πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Εκτιμήσεις για την αναδιάρθρωση

Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και μία αναδιάρθρωση του θα ήταν επιζήμια για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη στο σύνολό της, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει ντόμινο, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης.

Έμμεση κριτική σε όσους βοηθούν τους κερδοσκόπους με δηλώσεις για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έκανε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Le Soir.

Ωστόσο, εσφαλμένη - ίσως και επικίνδυνη - χαρακτηρίζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal (WSJ) τη στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την άρνησή τους να αποδεχθούν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία, τη στιγμή που αυτή λαμβάνεται υπόψη από τις αγορές στον καθορισμό των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων
Πηγή: skai.gr