Κλείσιμο

Bloomberg: Το «ντόμινο» της ελληνικής αναδιάρθρωσης

Οι ευρωπαίοι επενδυτές και πολιτικοί που πιέζουν την Ελλάδα για αναδιάρθρωση του χρέους της, μπορεί τελικά να ευχηθούν να μην το είχαν κάνει, τονίζει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Το άρθρο τονίζει ότι η περίπτωση της Ελλάδας αυξάνει το πρόβλημα μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να προκαλέσει κρίση στην Ισπανία» τονίζει ο David Watts, αναλυτής της εταιρίας CreditSights Inc. που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει σημασία πόσα θα κερδίσει η Ευρώπη από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς ο αντίκτυπος στην Ισπανία θα είναι πολύ μεγαλύτερος και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το τελικό κόστος.

Αλλά και ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρίας Joh. Berenberg Gossler & Co με έδρα το Λονδίνο, σημείωσε ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης του ελληνικού προβλήματος είναι πολύ σοβαροί καθώς η Ιρλανδία και η Ισπανία χρειάζονται ακόμα χρόνο για να φτιάξουν τα δημοσιονομικά τους.
 
Αντίθετοι με την αναδιάρθρωση τάχθηκαν το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Γιούργκεν Σταρκ και ο Νουτ Βέλινκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Κολίντζας και Σκουρλέτης για αναδιάρθρωση

Η αναδιάρθρωση δεν λύνει τα δημοσιονομικά προβλήματα, τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Τρύφωνας Κολίντζας, καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εξέφρασε μάλιστα το φόβο, ότι η χώρα μας μπορεί να βρεθεί σε ακόμα χειρότερη οικονομική κατάσταση, με ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη για αναδιάρθρωση.

Ο κ. Κολίντζας σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση είναι πολύπλευρη και θέλει σχεδιασμό, αλλά αυτό που προέχει είναι η τόνωση της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.

Τη διαφωνία του με όσους λένε ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση βλάπτει, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης στο ΣΚΑΪ 100,3.

Επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι οριακή και πως η κάθε δύναμη πρέπει να μιλήσει ειλικρινά απέναντι στην κοινωνία.


Πηγή: skai.gr