Πορτογαλία: Αίτημα για χρηματοπιστωτική βοήθεια

Η πορτογαλική κυβέρνηση "αποφάσισε να απευθύνει αίτημα για χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή", δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η Πορτογαλία ζήτησε να επωφεληθεί μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας από την ΕΕ, ανακοίνωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το αίτημα της Πορτογαλίας προς την ΕΕ για χρηματοπιστωτική βοήθεια συνιστά μια υπεύθυνη κίνηση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και στην Ευρώπη, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

"Είναι μια υπεύθυνη κίνηση από την πορτογαλική κυβέρνηση για το καλό της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ρεν στο Ρόιτερς. Το ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί σύντομα, προσέθεσε.

Νωρίτερα, την ανάγκη άμεσης προσφυγής της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είχε επιβεβαιώσει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τεσέιρα Ντος Σάντος.

Μιλώντας στο πρακτορείο LUSA και σε αλλά πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης είπε ότι η χώρα του "εξωθήθηκε ανεύθυνα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, είπε, είναι απαραίτητο να προσφύγουμε στους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Αυτό θα απαιτήσει - κατέληξε - την εμπλοκή και δέσμευση όλων των πολιτικών παρατάξεων της Πορτογαλίας.

Πηγή: skai.gr