Χρεοκοπία της Ελλάδας βλέπουν Ευρωπαίοι οικονομολόγοι

Την πιθανότητα να κηρύξει στάση πληρωμών των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το δημόσιο χρέος της αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων που πήραν μέρος σε έρευνα του BBC.

Στάση πληρωμών προβλέπουν τα δύο τρίτα όσων συμμετείχαν στην έρευνα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υφίσταται ως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η έρευνα του BBC διεξήχθη σε 52 επαγγελματίες οικονομικούς αναλυτές και προγνώστες, τους οποίους συμπεριλαμβάνει στις έρευνές της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάθε τρίμηνο. Είναι δε εξειδικευμένοι στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι περισσότεροι από αυτούς εκτιμούν ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία χρεοκοπία στην Ευρωζώνη, αλλά η περιοχή θα παραμένει ενωμένη.

Η άποψή τους για τη χρεοκοπία της Ελλάδας στηρίζεται στο γεγονός ότι η χώρα πιθανότατα δεν θα καταφέρει να πληρώσει όλα τα χρέη της. Ο Γκάμπριελ Στάιν, της λονδρέζικης Lombard Street Research, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έρθει επειδή δεν θα καταφέρει να πιάσει τους απαιτούμενους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους».

Παράλληλα, περίπου το ένα τρίτο των οικονομολόγων πιστεύουν ότι την ίδια τύχη με την Ελλάδα θα έχει και η Ιρλανδία, ενώ μόνο οι μισοί εξ αυτών θεωρούν ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Πορτογαλία.
Πηγή: skai.gr