Παπανδρέου: Ώρα για ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις

Την ανάγκη ισχυρών ευρωπαϊκών αποφάσεων για να καθησυχαστούν οι αγορές, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που θα ληφθούν για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, επισημαίνοντας ότι και στα δύο μέτωπα η Ελλάδα κάνει ότι είναι δυνατόν.

Είπε ακόμα, ότι αναφορικά με την οικονομική κρίση, «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο με το πρόγραμμά της έχοντας λάβει επώδυνα μέτρα, ώστε να καταστεί βιώσιμη η οικονομία».

Σε ότι αφορά την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα υπήρξε δραστήρια στις ανθρωπιστικές προσπάθειες για τον επαναπατρισμό χιλιάδων πολιτών από τη Λιβύη επισημαίνοντας ότι και σήμερα, ημέρα της συνόδου, είχαμε μια επιτυχή συνεργασία με την Ολλανδία για τον επαναπατρισμό τριών Ολλανδών πολιτών.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να λάβει ισχυρές ιστορικές αποφάσεις τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και για τη Βόρειο Αφρική και ειδικότερα για τη Λιβύη», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την ελληνική κυβέρνηση παρείχε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης της φερεγγυότητας της Ελλάδας.

Συμφωνία παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις;

Στο μεταξύ, στην έκτακτη Σύνοδο της Παρασκευής, οι ηγέτες των 17 χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να συναινέσουν στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, αλλά οι αποφάσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24/25 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν η Γερμανία, που πρότεινε μαζί με τη Γαλλία την ενίσχυση της σύγκλισης των οικονομικών πολιτικών με το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, έχει τη συναίνεση των άλλων χωρών για το θέμα αυτό, τότε υπάρχει η προσδοκία ότι θα συμφωνήσει από την πλευρά της στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που θεωρείται από τους αναλυτές προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι πολιτικοί σύμμαχοι της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθενται στην ενίσχυση του ΕΤΧΣ και στη χρήση των κεφαλαίων του για την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως επιθυμούν πολλές χώρες. Ακόμα, η ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα στις εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργου και η αναμενόμενη ήττα στις εκλογές της 27ης Μαρτίου στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, αυξάνουν τις πιέσεις στην καγκελάριο να λάβει υπόψη της ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να αυξηθούν τα κεφάλαια για μηχανισμούς διάσωσης στην Ευρώπη.

Πάντως, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωζώνης, που επικαλείται το δημοσίευμα, θα υπάρξει συμφωνία.

Η Σύνοδος Κορυφής των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, με θέμα τη Λιβύη, αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι, ενώ η Σύνοδος των κρατών της ευρωζώνης, αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της περί τις 19.00 ώρα Ελλάδας.
Πηγή: skai.gr