Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό το επιτόκιο στο 1%

Ανοιχτό άφησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ με δηλώσεις του, το ενδεχόμενο αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίαση του ΔΣ του Απριλίου.

Τόνισε ότι απαιτείται αυστηρή επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, φράση που εκτιμήθηκε ως την έναρξη ενός νέου κύκλου αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής.

«Κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για τη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας», τόνισε ο κ. Τρισέ.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την άνοδο του ευρώ, με την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου να διαμορφώνεται στο 1.3941.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι το βασικό επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο στο 1% παρά την ύπαρξη πληθωριστικών πιέσεων και απέδωσε την απόφαση αυτή στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που υφίσταται για την πορεία οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αν και συνεχίζεται παραμένει εύθραυστη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στο θέμα της ρευστότητας, τονίζοντας ότι διατηρούνται σταθερά προς το παρόν, τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει σταδιακά να κάνουν χρήση των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης ώστε να ενισχυθούν.

Τέλος, επανέλαβε την έκκλησή του για περαιτέρω βήματα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη με στόχο την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης χρέους και τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ζώνης του ευρώ και όσων κρατών συμμετέχουν σε αυτήν.
Πηγή: skai.gr