Τρεις εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλο δωροδοκίας

Διαστάσεις προσλαμβάνει το σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά τη σύλληψη στη Θεσσαλονίκη ενός ακόμη ατόμου, εκτελωνιστή στο επάγγελμα, ο οποίος φέρεται να αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο γενικό διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Παναγιώτη Αδαμόπουλο και σε συγγενικό του πρόσωπο, έμπορο σιτηρών, ο οποίος προσέγγισε τη βιομηχανία ΜΕΓΒΑΛ, υποσχόμενος έναντι 2,5 εκ. ευρώ να απαλλάξει την εταιρία από έλεγχο. Η βιομηχανία επικοινώνησε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο πρόεδρός της ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την πρόταση που της έγινε από τον εκβιαστή προκειμένου να απαλλαγεί από τον έλεγχο. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ορίστηκε το ραντεβού του εκβιαστή με στέλεχος της βιομηχανίας οπότε και έγινε η σύλληψη του άνδρα με τα προσημειωμένα χρήματα (200.000 ευρώ).
Ζητούσαν 5 εκ. ευρώ!
Και οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Τρίτη στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα. Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας βρίσκονται οι υποθέσεις που είχε χειριστεί στο παρελθόν ο διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν προκύπτει εμπλοκή άλλων ατόμων στη υπόθεση πλέον των τριών συλληφθέντων. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, ο εκτελωνιστής από τη Θεσσαλονίκη ήταν το πρώτο άτομο που προσέγγισε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΕΒΓΑΛ, λέγοντάς του ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού επρόκειτο σύντομα να επιβάλλει «τσουχτερό» πρόστιμο στην εταιρία και ότι ο ίδιος είχε δικό του άτομο στην επιτροπή το οποίο μπορούσε να μεσολαβήσει προκειμένου να μειωθεί το πρόστιμο. Το ραντεβού με τον κουμπάρο του διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του εκπροσώπου της ΜΕΒΓΑΛ ορίστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου ο κουμπάρος παρουσίασε απόρρητα έγγραφα της Επιτροπής Ανταγωνισμού (προκειμένου να πείσει τον εκπρόσωπο της ΜΕΒΓΑΛ), ζητώντας του αρχικά 5 εκ. ευρώ ώστε να μειώσει το πρόστιμο. Μετά από «παζάρια» το ποσό «έπεσε» στα 2.5 εκ ευρώ που θα μοιραζόταν ως εξής: 1.5 εκ. ο διευθυντής της ΕΑ, 700.000 ευρώ ο εκτελωνιστής και 300.000 ευρώ ο κουμπάρος.
Μηδενική ανοχή
Την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ εξέφρασε - σύμφωνα με πληροφορίες - ο πρωθυπουργός, κατά την ενημέρωση που είχε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής επιτροπής από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους υπουργούς να εντείνουν ακόμα περισσότερο τους ελέγχους, ώστε να παταχθούν τα φαινόμενα διαφθοράς και το μήνυμα αυτό να περάσει στην κοινωνία.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος τόνισε πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συγκαλύψει οποιαδήποτε υπόθεση διαφθοράς. Σε κάθε περίπτωση, ο οποιοσδήποτε θα υφίσταται τη νόμιμη έρευνα και θα επιβάλλονται κυρώσεις». Σε ερώτηση περί των συγγενικών σχέσεων προσώπων που εμπλέκονται στις υποθέσεις με πολιτικά πρόσωπα, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε «η συγγένεια δεν ποινικοποιείται».
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, δήλωσε ότι «το υπουργείο λειτούργησε υπεύθυνα και οργανωμένα, στέλνοντας το μήνυμα ότι όποιος και ό,τι και εάν είναι, θα έχει τις συνέπειες εάν διαπιστωθεί ότι εμπλέκεται σε ανάλογες υποθέσεις».
«Η μάχη κατά τη διαφθοράς είναι καθημερινή» σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καλύψει ή να συγκαλύψει οποιονδήποτε, όπου και εάν βρίσκεται». «Εφόσον υπάρχουν υπόνοιες, θα υπόκειται στη νόμιμη έρευνα και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις» δήλωσε ο Ρουσόπουλος. «Όποιος κάνει τέτοιες ενέργειες, θα βγαίνει στη σέντρα», κατέληξε.
Σε ερώτηση γιατί ο κ. Παπαθανασίου δεν έδωσε ονόματα στη δημοσιότητα, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι «οι υπουργοί δε συλλαμβάνουν», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι από την πρώτη στιγμή ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση μήπως θα πρέπει να υπάρξουν έρευνες και σε παλαιότερες υποθέσεις που είχε εμπλακεί το συγκεκριμένο στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά.
Τέλος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι είναι σημαντικό ότι αποκαλύφθηκε σειρά υποθέσεων επί ΝΔ και ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απαντήσει γιατί επί των ημερών του δε γινόταν το ίδιο.
ΠΑΣΟΚ: Βούλιαξαν οι εξαγγελίες
«Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, οι εξαγγελίες Καραμανλή για «για μηδενική ανοχή στη διαφθορά» που επαναλήφθηκαν μονότονα και για πολλοστή φορά από το βήμα της ΔΕΘ βούλιαξαν στις αποκαλύψεις τεράστιων σκανδάλων- μεταξύ άλλων- και στα Υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας», δήλωσε η υπεύθυνη Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη. «Πρόκειται για μια κατάσταση γενικευμένης διαφθοράς και συναλλαγής που αφορά υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. που έχουν διορισθεί από τους υπουργούς και απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης τους. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες και οφείλει να τις αναλάβει αμέσως», πρόσθεσε η κ. Δαμανάκη.
Διευκρινίσεις ΜΕΒΓΑΛ για την υπόθεση εκβιασμού
Η καλή συνεργασία που η εταιρία είχε με τα συναρμόδια υπουργεία και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ζησιμόπουλο απέδωσε τα μέγιστα και με αυτή τη συνεργασία τέτοια φαινόμενα μπορούν να εκλείψουν στην οικονομία μας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ κ. Πέτρος Παπαδάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προκειμένου να αναφερθεί στο ιστορικό της υπόθεσης διαφθοράς που ήλθε χθες στη δημοσιότητα. Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ.Αδαμόπουλος από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ.Ζησιμόπουλο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, την περασμένη Πέμπτη δέχθηκε την πρόταση να πληρώσει προκειμένου να αποφύγει η εταιρία την ενδεχόμενη επιβολή προστίμου. Την Παρασκευή ενημέρωσε, μέσω του νομικού συμβούλου της ΜΕΒΓΑΛ κ. Κρίτωνα Μεταξόπουλου, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ζησιμόπουλο και στη συνέχεια η υπόθεση πήρε την τροπή που οδήγησε τους υπεύθυνους του εκβιασμού στην Ασφάλεια. Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι ουδέποτε συνάντησε ή μίλησε με τον διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Αδαμόπουλο, αλλά, όπως κατάλαβε χθες από την πολύωρη παραμονή του στην Ασφάλεια, «αυτός κινούσε τα νήματα».
Επίσης ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας, η οποία είναι νέα διότι ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 2 Ιουνίου, δέχθηκε την πρώτη επίσκεψη από στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 7 Ιουνίου, στο πλαίσιο της έρευνας που η τελευταία διεξάγει για τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά γάλακτος, Οπως είπε, η εταιρία συνεργάζεται πολύ στενά με τα στελέχη της Επιτροπής και δίνει όλα τα στοιχεία που της ζητούνται.
Ο κ. Παπαδάκης γνωστοποίησε ακόμα ότι υπέβαλε, μια μέρα μετά τον εκβιασμό και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το σχέδιο της Αστυνομίας για τη σύλληψη των εκβιαστών, αίτημα στην Επιτροπή για την ένταξή της στο καθεστώς επιείκειας. Το καθεστώς αυτό προβλέπεται από το νόμο για την επιείκεια των εταιρειών που μετέχουν σε καρτέλ ή γνωρίζουν για τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά και δίνουν στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι η εταιρία ζήτησε να μπει σε καθεστώς επιείκειας διότι εκτίμησε ότι τα στοιχεία που αποτέλεσαν προϊόν εκβιασμού, μπορούν να φανούν χρήσιμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ ανέφερε τον προβληματισμό του ότι αντίστοιχες «προσεγγίσεις», όπως στη ΜΕΒΓΑΛ, μπορεί να είχαν γίνει και σε άλλες εταιρίες του χώρου. Εξηγώντας τη δήλωσή του ότι «ο εκβιαστής πήγε να μας πωλήσει το νόμο περί ανταγωνισμού», ανέφερε ότι ουσιαστικά, εφόσον ο νόμος προβλέπει το καθεστώς επιείκειας, μια εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη διάταξη και να μη φοβάται τις συνέπειες του νόμου δίνοντας πληροφορίες και στοιχεία για συμπράξεις.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν τίθεται άμεσα θέμα επιβολής προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τόσο για την ίδια την εταιρία όσο και για άλλες γαλακτοβιομηχανίες διότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη από την πλευρά της Επιτροπής και, όπως πρόσφατα είχε ανακοινώσει ο κ. Ζησιμόπουλος, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το Νοέμβριο, ενώ, όπως είχε πει ο κ. Ζησιμόπουλος, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και εξετάζει η Επιτροπή, γεμίζουν, στην κυριολεξία, 15.000 σελίδες.
Πηγή: skai.gr