Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε θετική περιοχή κινήθηκαν οι δείκτες, λίγο μετά την έναρξη των σημερινών διαπραγματεύσεων στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, στον απόηχο του χθεσινού καλπασμού των μετοχικών τιμών προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street και μετά την ανακοίνωση συμπαγών οικονομικών αποτελεσμάτων από την ελβετική ασφαλιστική εταιρία Zurich Financial Services.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε χθες πάνω από τις 10.000 μονάδες, για πρώτη φορά στις τελευταίες δύο εβδομάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,1% και ανερχόμενος στις 10.083,2 μονάδες.
Ο σύνθετος δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 2%, στις 1831,4 μονάδες, καθώς οι επενδυτές αγνόησαν τη μείωση της τιμής - περίπου κατά 40% από την αρχική πρόταση - για τη δημόσια εγγραφή από την πλέον δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνετ, την Google Inc.
Η ταχύτητα της σημερινής αντιστροφής, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, της πτωτικής τάσης των τελευταίων συνεδριάσεων και ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών προτρέπουν την υπεύθυνη στρατηγικής στη Nomura Αναϊς Φαράτζ να εκτιμήσει ότι πρόκειται για τεχνική ανάκαμψη παρά για διατηρήσιμη ανάκαμψη που εδράζεται σε θεμελιώδη δεδομένα.
«Είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για διατηρήσιμο καλπασμό των μετοχικών τιμών. Ο καλπασμός στον οποίο προσβλέπουμε θα λάβει χώρα μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και θα πυροδοτηθεί από τις ανακοινώσεις εταιρικής κερδοφορίας τρίτου τριμήνου», εκτιμά η Φαράτζ.
Κέρδη 3% σημείωσε η μετοχή της Zurich Financial Services καθώς η ελβετική ασφαλιστική εταιρία ανακοίνωσε διπλασιασμό σχεδόν των καθαρών κερδών της στο πρώτο εξάμηνο του 2004, τα οποία ανήλθαν σε 1,448 δισ. δολάρια, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ανοδο 1,9% κατέγραψε και η μετοχή της ολλανδικής ασφαλιστικής Aegon μετά την αναθεώρηση προς τα άνω της σχετικής αξιολόγησης από την Credit Suisse First Boston.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν και οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές: Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αμερικανικού ελαφρού αργού επιμένει, σήμερα, πάνω από τα 47 δολάρια το βαρέλι μετά τη χθεσινή εκτίναξή της σε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ, στα 47,50 δολάρια.
Στις 10.19 ώρα Ελλάδος, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε κέρδη 0,44%. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε άνοδο 0,60% ενώ, στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax σημείωνε κέρδη 0,70%.
Πηγή: skai.gr