Επικίνδυνο επιχείρημα

Αντιμέτωπη με ένα  εξίσου σοβαρό πρόβλημα βρίσκεται ξαφνικά η κυβέρνηση, η οποία από τη μία είδε με ανακούφιση το άνοιγμα των Τεμπών και από την άλλη καλείται να ενημερώσει την Κομισιόν για το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε να δώσει στους αγρότες.

Και αυτό γιατί η Επιτροπή θεωρεί απαραίτητη την προηγούμενη έγκρισή της προκειμένου να διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση τα 500 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι Βρυξέλλες δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος συναντάται εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με την αρμόδια επίτροπο, έσπευσε δια της τηλεόρασης να καθησυχάσει αγρότες και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ίδιος, πάντως, ομολόγησε ότι η Κομισιόν δεν είχε ενημερωθεί, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι τηλεφώνησε στην αρμόδια επίτροπο αλλά δεν τη βρήκε.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των Βρυξελλών καθιστούν τις χορηγήσεις παράνομες, εκτός και αν η Επιτροπή παραβλέψει την ελληνική πρωτοβουλία λόγω της γενικότερης κρίσης στην οποία βρίσκονται όλες οι ευρωπαικές οικονομίες.

Ο εκπρόσωπός της Κομισιόν τόνισε ότι η Ελλάδα, εκτός από τις άτυπες επαφές, θα πρέπει να ενημερώσει και επισήμως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα αποφανθεί ως προς τη συμβατότητά των αποζημιώσεων με την κοινοτική νομοθεσία.

Διχασμένοι

Στο μεταξύ, άνοιξε η εθνική στο ύψος των Τεμπών, ενώ οι παραγωγοί αναμένεται να επανεξετάσουν τη στάση τους το πρωί της Πέμπτης.

Γενική συνέλευση πρόκειται να πραγματοποιήσουν το πρωί της Πέμπτης και οι αγρότες που βρίσκονται σε Μικροθήβες, Νίκαια Λάρισας και Προμαχώνα Σερρών.

Παραμένουν στα μπλόκα οι παραγωγοί σε Κάστρο Βοιωτίας και Αλαμάνα με αίτημα συνάντησή τους με τον προεδρο του ΕΛΓΑ.

Την απόφαση να ανοίξουν αύριο Πέμπτη από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι την εθνική οδό Χανίων Ηρακλείου πήραν οι αγρότες των Χανίων .

Αποφάσισαν επίσης να συνεχίσουν και την Πέμπτη τον αποκλεισμό των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών σε Χανιά και Κίσαμο, ενώ την ίδια ημέρα θα επανακαθορίσουν τη θέση τους.

Στη Θεσσαλονίκη, δύο μπλόκα παραμένουν στα διόδια των Νέων Μαλγάρων και στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στην παλαιά εθνική Θεσσαλονίκης Βέροιας. Ο προϊστάμενος της εισαγγελείας Θεσσαλονίκης με έγγραφό του ζητά από την αστυνομία να οδηγήσει τους δράστες στο αυτόφωρο ή να σχηματιστούν δικογραφίες.
Πηγή: Τελευταία ενημέρωση: 21:58