Αποκάλυψη Σταϊκούρα: Δεν άνοιξε ποτέ ο λογαριασμός που εξήγγειλε ο Τσίπρας για πλεονάσματα

Στην αποκάλυψη ότι ο περιβόητος ειδικός λογαριασμός που είχε εξαγγείλει ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την κατάθεση 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως εγγύηση στους δανειστές για την τριετία 2020-2022 με στόχο τη συμπλήρωση της δέσμευσης για 3,5%  πρωτογενών πλεονασμάτων κι άρα τη μείωσή τους, ουδέποτε άνοιξε και δεν εγκρίθηκε ποτέ από το Eurogroup, προχώρησε από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας παράλληλα ότι η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων ωριμάζει πλέον και έχει ήδη ξεκινήσει.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020, ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για αναξιοπιστία,  υπενθυμίζοντας  ότι η εξαγγελία του πρώην Πρωθυπουργού για το άνοιγμα του ειδικού λογαριασμού έγινε τον περασμένο Μάιο στο Ζάππειο με τη δέσμευση ότι σε λίγες ημέρες θα γινόταν η κατάθεση του ποσού στον λογαριασμό, αλλά έκτοτε αγνοείται.

«Σας λέω ευθέως ότι λογαριασμός δεν υπάρχει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή, άνοιξε δήθεν λογαριασμός και λογαριασμός δεν υφίσταται. Και κάτι ακόμα. Είμαι στο Eurogroup και στο Ecofin. Ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε σε κάτι τέτοιο και ουδέποτε έγινε συζήτηση επ’ αυτού», υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αποκρούοντας, δε, την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε τον στόχο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων,  ο Υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι ο στόχος αυτός δεν αλλάζει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Εμείς όμως τον προσεγγίζουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες. Η συζήτηση έχει αρχίσει και συνεχίζεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. Οι συνθήκες ωριμάζουν».

Ως προς την πορεία της οικονομίας και τις εκτιμήσεις για το 2020, ο κ. Σταϊκούρας,  υποστήριξε ότι οι ρυθμοί της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα βελτιωθούν περαιτέρω, λόγω αλλαγής της κυβέρνησης, κρούοντας όμως τον κώδωνα του κινδύνου για τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υφίστανται.

«Οι κίνδυνοι δεν πέρασαν. Δεν πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε. Επιβάλλεται να κρατήσουμε γερά το τιμόνι του εθνικού σκάφους, για να περάσουμε τη τελευταία δύσκολη στροφή. Θα το πράξουμε υπεύθυνα. Χρειάζεται πατριωτική συνείδηση μακριά από μικροκομματικές εξυπηρετήσεις. Στη νέα πραγματικότητα έχει ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης μας», επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι τα κυβερνητικά μέτρα ευνοούν τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα αναφέροντας τα εξής:

-         7,2 εκατομμύρια πολίτες  με ακίνητη περιουσία 1 ευρώ  - 500.000 ευρώ είναι αυτοί που πήραν το 86% της συνολικής ελάφρυνσης.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ ωφελήθηκαν το 67% της συνολικής ρύθμισης

-         474.000 συμπατριώτες με αξία ακινήτων μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ (πολλοί ανήκουν στην μεσαία τάξη) σήμερα ωφελήθηκαν για πρώτη φορά

-         Μελέτη εκτιμά ότι η μείωση ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο που έγινε συνέβαλε στην άμβλυνση των ανισοτήτων

-         Μείωση φόρου για τα χαμηλότερα εισοδήματα, για νομικά πρόσωπα που αφορά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-         Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί την ώρα που ο Υπουργός σας μείωσε το αφορολόγητο ενώ έλεγε ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα παραιτείτο. Με αυτά τα μέτρα όλα τα εισοδηματικά στρώματα έχουν όφελος με μεγαλύτερο όφελος στα χαμηλά στρώματα.

-         Δηλωθέντα εισοδήματα έως 8.500 ευρώ θα έχουν μείωση 20%. Εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ θα έχουν μείωση 8%.

-         Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν όφελος 41% στην μείωση φόρου.

«Αυτό σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη. Έτσι την ορίζει η ΝΔ», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

 

Πηγή: skai.gr