Στόχος οι μηδενικές εκπομπές αερίων

Η Νορβηγία θα μειώσει κατά 30% τις εκπομπές της σε αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2020 και θα γίνει η πρώτη χώρα με μηδενικές εκπομπές 30 χρόνια αργότερα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γιενς Στόλτεμπεργκ.

Από σήμερα και έως το 2020, δεσμευόμαστε να μειώσουμε στη χώρα μας σε ποσοστό 30% τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Στόλτεμπεργκ κατά το ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος εργατικού κόμματος του οποίου είναι πρόεδρος.

Η σκανδικανβική χώρα θα ξεπεράσει έτσι την ΕΕ, της οποίας δεν είναι μέλος, και η οποία από την πλευρά της έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 20% των αερίων αυτών για την ίδια χρονική περίοδο.

Έως το 2050, μειώσεις ακόμη πιο σημαντικές θα είναι αναγκαίες. Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να γίνουν χώρες με μηδενικές εκπομπές, πρόσθεσε ο Στόλτεμπεργκ, καλώντας το κόμμα του να γράψει μια σελίδα στην ιστορία του περιβάλλοντος.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε τόνο αερίου (που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου) που θα εκπέμπεται, θα διασφαλίσουμε ότι ένας ισοδύναμος όγκος εκπομπής θα μειωθεί κάπου αλλού, δήλωσε αναφερόμενος σε ένα μηχανισμό αποζημίωσης που προβλέπεται από το πρωτόκολλο του Κιότο.
Πηγή: skai.gr