Η επιστήμη απορρίπτει την «ιδέα Τραμπ» για πυρηνική επίθεση σε τυφώνες

Το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων ώστε να προστατευθεί η ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών από τυφώνες που σχηματίζονται πάνω από τον Ατλαντικό φέρεται να έχει προτείνει ο πρόεδρος Ντόναλντ, σύμφωνα με πληροφορίες του φιλοκυβερνητικού ιστότοπου Axios.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Τραμπ έχει θέσει το ζήτημα σε διάφορους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, προτείνοντας ως λύση την ρίψη ατομικής βόμβας στο «μάτι» του εκάστοτε τυφώνα.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας έχει αρνηθεί πως έχει θέσει θέμα πυρηνικών όπλων, αν και η ιδέα του δεν είναι καινούργια, καθώς είχε συζητηθεί από την ίδια την επιστημονική κοινότητα την δεκαετία του 1950.

Ωστόσο, η γνώση μας για τους τυφώνες και την πυρηνική ενέργεια έχει προοδεύσει πολύ έκτοτε και συνεπώς η υπηρεσία ωκεανογραφικών και ατμοσφαιρικών μελετών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι οι περιβαλλοντικές συνέπειες θα ήταν «καταστροφικές».

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι οι άνεμοι θα μετέφεραν το ραδιενεργό υλικό που θα προέκυπτε από την έκρηξη, θέτοντας σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές.

Πέραν αυτού όμως, πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να εξουδετερώσεις τυφώνες λόγω του τεράστιου μεγέθους ενέργειας που απαιτείται.

Ένας πλήρως ανεπτυγμένος τυφώνας απελευθερώνει τεράστια ποσότητα θερμικής ενέργειας που ισοδυναμεί με έκρηξη μίας ατομικής βόμβας δέκα μεγατόνων ανά 20 λεπτά. ’ρα αυτή η οδός είναι πρακτικά αδύνατη.

Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να εστιάσει στην μηχανική ενέργεια, δηλαδή στον άνεμο (όπου καταλήγει λιγότερο από 10% της θερμότητας), όμως η αμερικανική υπηρεσία επισημαίνει ότι η εύστοχη παρέμβαση του ανθρώπου σε ένα τόσο μικρό σημείο στο μέσο του ωκεανού θα ήταν μία τεράστια πρόκληση.

Τέλος, η υπηρεσία προειδοποιεί πως ούτε η προληπτική «επίθεση» σε τροπικές καταιγίδες που ίσως εξελιχθούν σε τυφώνες συνιστά λύση. Κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 80 τέτοια βαρομετρικά χαμηλά στον Ατλαντικό όμως πολύ μικρός αριθμός μετατρέπεται σε ισχυρό τυφώνα, δίχως να είναι δυνατό να προβλέψουμε ποια θα έχουν αυτή την εξέλιξη.
Πηγή: skai.gr