Κλείσιμο

Πώς τα χτένια οδήγησαν στον πόλεμο τους Άγγλους και τους Γάλλους ψαράδεςVID

Για τα… χτένια ξεκίνησε όπως φαίνεται ένας σκληρός πόλεμος 12 μίλια ανοιχτά της Νορμανδίας, μεταξύ Γάλλων και Αγγλων ψαράδων.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το δίκτυο ΒΒC, οι Γάλλοι ξεκίνησαν λεκτικές επιθέσεις στους Βρετανούς συναδέλφους τους ενώ το επεισόδιο σύντομα «ξέφυγε» με την έναρξη πετροπόλεμου αλλά και χρήσης καπνογόνων.

Αιτία των εχθροπραξιών είναι η πεποίθηση των πρώτων πως οι Αγγλοι ψαράδες, ναι μεν ψαρεύουν νόμιμα στην συγκεκριμένα ύδατα ωστόσο μάλλον το έχουν παρακάνει μην αφήνοντας «χτένι για χτένι» καθώς κυριολεκτικά αποδεκάτισαν τους πληθυσμούς.

«Οι Γάλλοι ήρθαν σε επαφή με τους Βρετανούς για να τους εμποδίσουν, και συγκρούστηκαν» είπε ο Ντιμίτρι Ρόγκοφ, πρόεδρος των αλιέων στη Νορμανδία. «Φαίνεται ότι πετάχτηκαν και πέτρες, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί» συμπλήρωσε. Αρκετά σκάφη υπέστησαν ζημιές ενώ οι Βρετανοί αποχώρησαν, καθώς υστερούσαν κατά πολύ αριθμητικά (5 σκάφη εναντίον 35).

Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου καταγράφεται βρετανική τράτα, ιδιοκτησία της σκωτσέζικης εταιρείας MacDuff, να έχει αρπάξει φωτιά, μετά την φερόμενη επίθεση των γάλλων.

Ειδικότερα δύο εκ των βρετανικών σκαφών επέστρεψαν με ζημιές στα παράθυρα, ενώ σε βίντεο από τα γαλλικά ΜΜΕ φαίνεται η σύγκρουση σκωτσέζικου πλοίου με παρακείμενα σε αυτό σκάφη.

Η « Βεντέτα» πάντως μόνο νέα δεν είναι αφού όπως έγινε γνωστό η διαμάχη αυτή δεν κρατά ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 15 ολόκληρα χρόνια.

Προσωρινή λύση στην έριδα μεταξύ των ψαράδων φάνηκε πως αποτέλεσε η απόφαση τα βρετανικά σκάφη να έχουν μεν περισσότερα δικαιώματα αλιείας, αρκεί τα μεγάλα βρετανικά αλιευτικά να μην εισέρχονται στην περιοχή.

Καθώς όμως οι νόμοι της Γαλλίας ορίζουν ότι το διάστημα μεταξύ 1ης και 15ης Μάιου, απαγορεύεται η αλιεία για τα χτένια, οι Βρετανοί φαίνεται πως είναι ελεύθεροι να πραγματοποιούν κυριολεκτικό και μεταφορικό γιουρούσι αφήνοντας τους Γάλλους συναδέλφους με αδειανά δίχτυα και τον "κόμπο να φτάνει στο…χτένι"! 

«Για τους Βρετανούς είναι ανοιχτό μπαρ- ψαρεύουν όταν θέλουν, όπου θέλουν, όσο θέλουν. Δεν θέλουμε να τους εμποδίσουμε, αλλά θα μπορούσαν τουλάχιστον να περιμένουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου για να τα μοιραστούμε. Τα χτένια είναι εμβληματικό προϊόν για τη Νορμανδία» είπε ο Ρόγκοφ.

Πηγή: BBC
Πηγή: ΒΒC/SKAI.GR