Έπεσε το πρώτο κεφάλι για τα πειράματα με ρύπους σε ανθρώπους και πιθήκους

Σε διαθεσιμότητα έθεσε η γερμανική αυτοβιομηχανία Volkswagen τον επικεφαλής λομπίστα της, δρ. Τόμας Στεγκ, υπό τη σκιά των αποκαλύψεων ότι η εταιρεία δοκίμαζε τις εκπομπές ντιζελοκινητήρων της σε ανθρώπους και πιθήκους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της VW, o κ. Στεγκ ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο πως θα αναλάβει την «πλήρη ευθύνη» για την υπόθεση και ζήτησε να απαλλαγεί των καθηκόντων του έως ότου να ολοκληρωθεί η εταιρική έρευνα.

Ο κ. Στεγκ είναι η πρώτη «απώλεια» του σκανδάλου, το οποίο συνδέεται με τον ερευνητικό φορέα EUGT που είχε ιδρυθεί από την VW, την Daimler και την BMW και έχει πλέον κλείσει.

Τα πειράματα αποσκοπούσαν στο να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από την εισπνοή εκπομπών των κινητών ντίζελ νέας τεχνολογίας.

Πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα ο κ. Στεγκ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η VW διακόπτει τη χρήση πειραματόζωων, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Πρόκειται για το νεότερο σκάνδαλο που πλήττει τη Volkswagen, στον απόηχο της αποκάλυψης ότι η αυτοκινητοβιομηχανία εγκατέστησε σε εκατομμύρια αυτοκίνητα ντίζελ λογισμικό που απέκρυπτε το πραγματικό μέγεθος των ρύπων.
Πηγή: skai.gr