Γερμανικοί κολοσσοί ζητούν πλήρη αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ

Adidas, Puma, Aldi, και Commerzbank είναι ανάμεσα σε περισσότερες από 30 γερμανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς που απαιτούν την αναμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα, μετά τη συμφωνία ορόσημο του Σαββάτου (12 Δεκεμβρίου) για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αναλυτικά, οι εταιρείες, ζητούν:

• Οι κλιματικοί και ενεργειακοί στόχοι της ΕΕ για το 2030 να ενισχυθούν, και να αυξηθεί ο στόχος απόδοσης από το 27% στο 40%.
• «Ολοκληρωτική αλλαγή» στην κανονισμό των μεταφορών και χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί μια περικοπή των αερίων του θερμοκηπίου 95%, και μεγαλύτερη ενθάρρυνση των σιδηροδρομικών και των ηλεκτρικών οχημάτων.
• Μια βαθύτερη από την προβλεπόμενη αναμόρφωση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ προκειμένου για να δημιουργηθεί μια τιμή για τον άνθρακα που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών 95% μέχρι το 2050.

150 χώρες συμφώνησαν στο Παρίσι να θέσουν ανώτατο όριο στην υπερθέρμανση σε «πολύ κάτω» από δύο βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με μακροπρόθεσμο στόχο 1,5 βαθμό. Για πολλούς χαιρετίστηκε ως η αρχή του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων.
Η Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή, θα πουν οι επιχειρήσεις σε μια κοινή δήλωση που θα κυκλοφορήσει αργότερα σήμερα.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο είναι πλέον σοβαρές για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης πριν από το τέλος του αιώνα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», θα αναφέρει η ανακοίνωση.

Η μείωση του κόστους για τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών και της ενεργειακής απόδοσης το κατέστησε πιο εφικτό από ποτέ, σύμφωνα με την συμμαχία των εταιρειών.
Η συμφωνία-ορόσημο απαιτείται μια μεγάλης κλίμακας αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΕ, για να δημιουργήσει ένα οικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ωθήσει τις επενδύσεις στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τονίζουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr