Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενεργιακή απόδοση

Σε αρμόδιες επιτροπές της Βουλής συζητείτε από σήμερα το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
- Ρυθμίζει θέματα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια και θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νοσοκομεία, σχολεία, κολυμβητήρια,, ηλεκτροφωτισμό δημοτικών και εθνικών οδών.

- καθιερώνεται ένα σύστημα ενεργειακών ελέγχων σε επιχειρήσεις από ειδικευμένους ελεγκτές.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, θέμα το οποίο είχε εξελιχθεί σε σίριαλ, αφού είχε τεθεί σε διαβούλευση και το Σεπτέμβριο του 2014, αλλά δεν έφτασε ποτέ στο ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς μεσολάβησε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο.

Το καλοκαίρι του 2014, η Κομισιόν είχε προτείνει και ημερήσιο πρόστιμο ύψους 29.145,6 ευρώ εφόσον η χώρα καταδικαστεί από το Δικαστήριο και δεν έχει ενσωματωθεί ως τότε η Οδηγία.

Μεταξύ άλλων, θεσπίζεται η ενεργειακή απόδοση και ετήσιων επιδόσεων στην εξοικονόμηση ενέργεια, τα μέτρα για την επίτευξη και την παρακολούθηση του στόχου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΣΔΕΑ), ενώ καθιερώνεται ένα σύστημα ενεργειακών ελέγχων σε επιχειρήσεις από ειδικευμένους ελεγκτές.

Επίσης, καθιστά υποχρεωτική την ενεργειακή ανακαίνιση του 3% της επιφάνειας των ιδιόκτητων δημοσίων κτιρίων με ωφέλιμη επιφάνεια άνω των 250τμ, οι περιφέρειες και Δήμοι της χώρας απαιτείται να εκπονούν σχεδία δράσης για την ανακαίνιση των κτιρίων τους, οι φορείς του Δημοσίου πρέπει να αγοράζουν προϊόντα, υπηρεσίες και κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Υποχρέωση διενέργειας ανάλυσης κόστους-οφέλους σε περιπτώσεις συγκεκριμένων δράσεων, όπως σχεδιασμός νέων θερμικών εγκαταστάσεων ή ουσιαστικών ανακαινίσεων υφισταμένων.

Παράλληλα, δημιουργείται ένα ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης για τη χρηματοδότηση μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και μέχρι τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Πράσινο Ταμείο ως ταμείο χρηματοδότησης έργων ενεργειακής απόδοσης.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου