Η άνοδος της στάθμης των υδάτων απειλεί τους εξόριστους της ατόλης Μπικίνι

Σχεδόν 70 χρόνια μετά την απομάκρυνσή τους από τον τόπο τους λόγω των αμερικανικών πυρηνικών δοκιμών, οι αυτόχθονες της ατόλης Μπικίνι, στον Ειρηνικό Ωκεανό, απειλούνται τώρα από την άνοδο της στάθμης των υδάτων που οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές και αξιώνουν από τις ΗΠΑ να τους βοηθήσουν σε μια νέα μετεγκατάστασή τους.

Εδώ και δεκαετίες, οι κάτοικοι της ατόλης Μπικίνι ζουν στο Ετζίτ και το Κίλι, δύο άλλα νησιά του αρχιπελάγους Μάρσαλ. Ιδιαίτερα το Κίλι είναι αφιλόξενο και δεν διαθέτει κοραλλιογενή λιμνοθάλασσα, στην οποία οι περίπου 800 αυτόχθονες της ατόλης Μπικίνι θα μπορούσαν να ψαρέψουν ή να βρουν ένα ασφαλές αγκυροβόλι.

Επίσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω των κλιματικών αλλαγών τα νησιά αυτά πλημμυρίζουν συχνά. Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο του Μπικίνι ζήτησε από τις ΗΠΑ να βοηθήσουν για μια νέα μετεγκατάσταση των κατοίκων του. Αυτοί ζουν εξόριστοι από το 1946 που άρχισαν οι πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν 24 πυρηνικές δοκιμές στην ατόλη την δεκαετία του 1950. Εκεί πραγματοποίησαν κυρίως τον Μάρτιο του 1954 την δοκιμή με την κωδική ονομασία Castle Bravo, η οποία θεωρήθηκε ως χίλιες φορές πιο ισχυρή από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

"Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από μια νέα μετακόμισή μας", δήλωσε ο δήμαρχος του Μπικίνι Νίσμα Τζέιμορ. "Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι το πραγματικό. Το βιώνουμε. Δεν θα έχουμε άλλη επιλογή στο μέλλον", σημείωσε.

Ο δήμαρχος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την υιοθέτηση χθες από το δημοτικό συμβούλιο του Μπικίνι δύο αποφάσεων με τις οποίες καλείται το Ταμείο Μετεγκατάστασης, που ίδρυσαν οι ΗΠΑ το 1982, να βοηθήσει τους κατοίκους της ατόλης να εγκατασταθούν εκτός των Νησιών Μάρσαλ.

Ένας αριθμός από αυτούς θέλει να πάει στις ΗΠΑ, αλλά ο κανονισμός του Ταμείου αυτού απαγορεύει οποιαδήποτε δαπάνη εκτός των Νησιών Μάρσαλ.

Στις αποφάσεις αυτές επισημαίνεται επίσης ότι η μετακόμισή τους στο Κίλι "εξακολουθεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις" στους κατοίκους της ατόλης.

Οι αυτόχθονες του Μπικίνι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται ηθικά για την τύχη τους και κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι δεν έχει καταβάλει προσπάθειες για τον καθαρισμό της περιοχής. "Οφείλουν πραγματικά να καθαρίσουν το Μπικίνι", σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Λάνι Κρέιμερ.

"Ακόμη κι αν δεν επιστρέψουμε, οφείλουν να το καθαρίσουν", υπογράμμισε.
Πηγή: skai.gr