Προβληματίζει η έλλειψη εποπτείας στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτούν υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης θα εφαρμοστούν σε περισσότερα δημόσια κτίρια από σήμερα, αλλά ακτιβιστές προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος να αγνοηθούν εάν δεν υποστηριχθούν από ένα ισχυρό σύστημα εποπτείας.

Η EurActiv ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα προσχέδια για ένα μελλοντικό σύστημα διακυβέρνησης της ενέργειας «στερούνται δοντιών», και η εποπτεία τους περιορίζεται εξ ολοκλήρου σε εκθέσεις, χωρίς να υπάρχει κάποιο νομικό σύστημα επιβολής ποινών και προστίμων.

Η νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση μαστίζεται από την κακή εφαρμογή της. Τον Μάρτιο, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μόνη εξαίρεση τη Μάλτα, υποβλήθηκαν σε νομικές ενέργειες για παραλείψεις να μεταφράσουν την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση της ΕΕ στο εθνικό τους δίκαιο.

Δύο όρια για την ανακαίνιση σε δημόσια κτίρια έχουν επεκταθεί. Από τώρα και στο εξής, τα δημόσια κτίρια 250τμ και άνω υπόκεινται στις απαιτήσεις της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση της ΕΕ και στην οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Προηγουμένως το όριο ορίστηκε στα δημόσια κτίρια από 500 τ.μ. και άνω.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το 3% των κτιρίων της κεντρικής κυβέρνησης τα οποία έχουν συνολική ωφέλιμη επιφάνεια δαπέδου πάνω από 250τμ, ανακαινίζονται κάθε χρόνο, προκειμένου να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης.

Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να εξασφαλίζουν ότι εκδίδεται το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για τα δημόσια κτίρια τα οποία επισκέπτεται συχνά το κοινό και με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια δαπέδου πάνω από 250τμ.

Ευκαιρία

«Αυτές οι επικαιροποιημένες απαιτήσεις, εάν εφαρμοστούν γρήγορα και πλήρως, θα αντιπροσωπεύουν μια θαυμάσια ευκαιρία για το δημόσιο τομέα να τηρήσει τις υποσχέσεις του για τους ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε η Susanne Dyrboel, πρόεδρος της EuroACE, Ευρωπαϊκή Συμμαχία των εταιρειών για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

«Η αύξηση του μεριδίου των δημόσιων κτιρίων υπό ανακαίνιση θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να δώσουν το παράδειγμα και να ωθήσουν την αγορά σε βαθύ μετασκευές», πρόσθεσε.

«Η EuroACE ανησυχεί
ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να μείνουν απαρατήρητες από τα κράτη μέλη, και εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δύο οδηγιών», πρόσθεσε ο Adrian Joyce, ο γενικός γραμματέας του EuroACE.

Η EuroAce κάνει έκκληση για ένα ισχυρότερο πλαίσιο διακυβέρνησης στο πλαίσιο της ενεργειακής στρατηγικής της Ένωσης. Η Ενεργειακή Ένωση είναι το σχέδιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε ελλείψεις.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr