Νέο ισχυρότερο αντίδοτο για το δάγκωμα του φιδιού

Στόχος των επιστημόνων της Ιατρικής Τροπικής Σχολής του Λίβερπουλ (LSTM) είναι να δημιουργήσουν ένα νέο ισχυρό αντίδοτο στο δηλητήριο που θα μπορεί να αποθηκεύεται με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να χρειάζεται να μπει σε ψυγείο.

Ο Δρ Ρόμπερτ Χάρισον καθοδηγεί τη συγκεκριμένη έρευνα της LSTM και έχει συγκεντρώσει 21 είδη - 450 ζώα συνολικά - από τα πιο θανατηφόρα φίδια της υποσαχάριας Αφρικής.

Ο Χάρισον και η ομάδα του παίρνουν δηλητήριο από τα ερπετά, ακολουθώντας μια διαδικασία που είναι γνωστή ως «άρμεγμα». Έτσι, ελπίζουν ότι θα αποτρέψουν τους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς αυτών που τους δαγκώνουν φίδια.

"32.000 άνθρωποι πεθαίνουν από δάγκωμα φιδιού κάθε χρόνο στην υποσαχάρια Αφρική άλλα ακόμα και τα άτομα που επιβιώνουν από το δάγκωμα - περίπου 100.000 - ζουν με σοβαρή αναπηρία στα άκρα τους" είπε ο Χάρισον.

Πρόσθεσε ότι ο αντίκτυπος στις κοινότητες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρός αφού ένα δάγκωμα είναι ικανό να αποτρέψει τον αρχηγό της οικογένειας από το να εργαστεί και αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα δραματικό πλήγμα για την οικογένεια.

Μπορεί το θύμα να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το χέρι του για τη δουλειά ή να έχει καρκίνο στο πόδι του ως αποτέλεσμα του δαγκώματος του φιδιού. Επίσης, στην χειρότερη περίπτωση μπορεί το θύμα-εργαζόμενος να πεθάνει από το δάγκωμα φιδιού και τότε αυτό θα επηρεάσει τραγικά την οικογένεια, που είναι πιθανόν να ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. 

Τα αντίδοτα γίνονται αρχικά από το «άρμεγμα» του δηλητηρίου του φιδιού και στη συνέχεια αυτό δίνεται ενέσιμα σε μικρές δόσεις σε ένα άλογο ή σε ένα πρόβατο. Το ζώο δεν νοσεί αλλά το δηλητήριο δημιουργεί μια ανοσολογική απόκριση που παράγει αντισώματα τα οποία αποτελούν το αντίδοτο και βρίσκονται στο αίμα του ζώου.

Στις αγροτικές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής όπου οι άνθρωποι εκτίθενται σε διάφορα είδη θανατηφόρων φιδιών, η τρέχουσα θεραπεία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αντιδότων για να καλύψει όλα τα είδη φιδιών που μπορεί να δαγκώσουν έναν άνθρωπο εκεί.

Αλλά η τρέχουσα μέθοδος για την παραγωγή αντιδότου, σημαίνει ότι τα ζώα δημιουργούν μόνο μια μικρή ποσότητα του αντιδότου για ένα μόνο είδος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα αδύναμο αντίδοτο. Επομένως, οι ασθενείς πρέπει να χρησιμοποιήσουν πολλαπλά φιαλίδια τα οποία έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών και καθιστούν τη θεραπεία οικονομικά δυσβάστακτη για τους αγρότες.

Σήμερα ένα αντίδοτο φάρμακο για το δηλητήριο του φιδιού κοστίζει 140 δολάρια ανά φιαλίδιο. Για μια θεραπεία απαιτούνται πολλά φιαλίδια και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστούν πάνω από 500 δολάρια. Αυτό είναι ένα ανυπέρβλητο κόστος για τους ανθρώπους οι οποίοι συχνά αμείβονται με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα στο LSTM σχεδιάζει να βελτιώσει κατά πολύ τη δραστικότητα του ευρείας κυκλοφορίας αντιδότου, χρησιμοποιώντας μια νέα καινοτόμα τεχνική που έχει βαπτίσει ως «antivenomics» και θα διευρύνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του αντιδότου για να καλύψει όλα τα δηλητηριώδη φίδια της υποσαχάριας Αφρικής.

Το αντίδοτο δηλητήριο θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας ένα πιο οικονομικά αποδοτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην Κόστα Ρίκα, θα μειώσει το κόστος έως και τα τρία τέταρτα και θα το καταστήσει πιο προσιτό στις αγροτικές αφρικανικές κοινότητες.

Η τρέχουσα ανάγκη να βρίσκεται το αντίδοτο στο ψυγείο και η αποθήκευσή του είναι ένας περιορισμός που ακόμη ελπίζουν ότι θα ξεπεραστεί. Η ομάδα του Χάρισον σχεδιάζει να δοκιμάσει μια σειρά από ειδικά μόρια που προστίθενται στο αντίδοτο κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του και αυξάνουν την αντοχή του σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος ώστε να εξακολουθεί να κρατάει για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την παραγωγή του και να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου.


Πηγή: skai.gr