Δέκα προτάσεις από ΑΥΡΑ και ΑΡΚΤΟΥΡΟ για τα δάση

Η περιβαλλοντική δράση έχει ως έννοια στον πυρήνα της, την ενεργό συμμετοχή του κόσμου. Αυτή την δραστηριοποίηση που θα ξαναδώσει πνοή και θα επιτρέψει σε «Κάποια Δάση -να εξακολουθούν να- έχουν τη δική τους Αύρα», επιχειρεί με ένα διαδραστικό τρόπο και τη χρήση των social media, να αφυπνίσει και φέτος το κοινό για συγκεκριμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης.

Ειδικότερα, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ της Coca-Cola Τρία Έψιλον, σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, συνεχίζει για 5η χρονιά το διεθνώς βραβευμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», προσκαλώντας το κοινό να επιλέξει ψηφίζοντας online τις 3 φετινές περιβαλλοντικές δράσεις που θα υλοποιηθούν.

Η ψηφοφορία διαρκεί έως τις 31 Μαΐου στη σελίδα του ΑΥΡΑ στο Facebook www.facebook.com/avragreen.gr και στο επίσημο website του ΑΥΡΑ www.avragreen.gr και το κοινό καλείται να ψηφίσει 1 έως 3 από τις συνολικά 10 προτεινόμενες δράσεις.

Αναζητώντας, και φέτος, περιοχές στην Ελλάδα όπου το περιβάλλον έχει πληγεί ή απειλείται σοβαρά η χλωρίδα και η πανίδα και έχει διαπιστωθεί η ανάγκη φροντίδας της φύσης και δημιουργίας συνθηκών προστασίας και ανάπτυξης πρασίνου, το ΑΥΡΑ και η ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατέληξαν σε 10 προτάσεις περιβαλλοντικών δράσεων. Οι προτεινόμενες δράσεις αφορούν στις περιοχές Δράμα, Σέρρες, Φλώρινα, Πίνδος (όρος Βέρνο), Καρδίτσα, Σκιάθος, Αγρίνιο, Καλάβρυτα, Πάρνηθα, Πεντέλη.

Στόχος του προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους ΑΥΡΑ» είναι να συμβάλλει ενεργά στην αναζωογόνηση περιοχών που έχουν ανάγκη τη φροντίδα μας, στην προστασία του πρασίνου στη χώρα μας, καθώς και στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών ώστε όλοι μαζί να αναλάβουμε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Η τελική επιλογή των φετινών 3 περιβαλλοντικών δράσεων, που θα προκύψουν από την ψηφοφορία του κοινού θα ανακοινωθεί στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο site του ΑΥΡΑ και η υλοποίηση των δράσεων θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2013.

«Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα»

Η φετινή ενέργεια έρχεται σε συνέχεια μιας συντονισμένης προσπάθειας που, μεταξύ άλλων, στοχεύει και στην ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού σε περιβαλλοντικές δράσεις. Ειδικότερα, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ υλοποιεί, εδώ και 5 χρόνια, με σταθερό συνεργάτη την Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα». Το πρόγραμμα αποτελεί ορόσημο για τα δεδομένα της χώρας μας, καθώς μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί τα παρακάτω σημαντικά αποτελέσματα:

• φύτευση 29.140 δέντρων σε 7 περιοχές της Ελλάδας
• καθαρισμοί 7 περιαστικών δασών, συλλέγοντας 17.6 τόνους απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων υλικών και οργανικής ύλης
• ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση 65.800 μαθητών, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Δάσος, πηγή νερού και ζωής»

Οι 10 φετινές προτεινόμενες δράσεις: 


Η φετινή εξέλιξη της ενέργειας είναι κυριολεκτικά στα χέρια του κοινού, που μέσα από την επίσημη σελίδα του ΑΥΡΑ στο facebook www.facebook.com/avragreen.gr αλλά και στο επίσημο website του www.avragreen.gr καλείται να ψηφίσει 1 έως 3 από τις συνολικά 10 προτεινόμενες δράσεις.

1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ (ΣΕΡΡΕΣ)

Το πρόβλημα:
Η λίμνη Κερκίνη, έχει δημιουργηθεί με στόχο την ανάσχεση και συγκράτηση των πλημμυρικών παροχών του ποταμού Στρυμόνα και την κάλυψη των αναγκών άρδρευσης της περιοχής. Η άρδευση όμως, προκαλεί εποχιακή αυξομείωση της στάθμης του νερού της λίμνης, με αποτέλεσμα τη μείωση των διαθέσιμων θέσεων αναπαραγωγής για πολλά είδη πουλιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Η δράση: Tο Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, έχουν σκοπό την κατασκευή 5-6 πλωτών εξεδρών για την αναπαραγωγή του ποταμογλάρονου (Sterna hirundo). Θα γίνει επίσης προσπάθεια για την επέκταση των νούφαρων (Nymphaea alba) τα οποία έχουν περιοριστεί σε σποραδικές θέσεις στη λίμνη με σκοπό μελλοντικά να αποικιστούν πάλι από τα μουστακογλάρονα (Chidonias hybrida) και μαυρογλάρονα (Chlidonias niger), τα οποία φώλιαζαν στα φύλλα τους. 

2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΔΡΑΜΑΣ (ΔΡΑΜΑ)

Το πρόβλημα: Η δημιουργία ενός Βοτανικού Κήπου, αποτελούσε πάντοτε ένα στόχο του Τμήματος Δασοπονίας & ΔΦΠ με σκοπό την πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση των μαθημάτων Δασικής Βοτανικής και την ενίσχυση της επικοινωνίας του Τμήματος με τους κατοίκους της περιοχής, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί για οικονομικούς λόγους.
Η δράση: Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασοπονίας & ΔΦΠ και το Δασαρχείο Δράμας, έχουν σκοπό την εφαρμογή δράσεων για συμπλήρωση, βελτίωση και ανάδειξη της υπάρχουσας βλάστησης, με ήπιες παρεμβάσεις και δημιουργία κήπων σε μεγάλο μέρος του περιβάλλοντα χώρου του ΤΕΙ, ώστε ο επισκέπτης να αποκτά ουσιαστική γνώση για τη βλάστηση και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. 

3. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΙΔΡΑΣ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΖΑΖΑΡΗ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΔΑ (Β΄ΦΑΣΗ) (ΦΛΩΡΙΝΑ)

Το πρόγραμμα της παρακολούθησης της βίδρας θα πραγματοποιηθεί στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα στη Δυτική Μακεδονία.

Το πρόβλημα: Παρά τη νομική τους προστασία, αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζονται στην περιοχή συντονισμένες δράσεις διαχείρισης και προστασίας, με αποτέλεσμα οι λίμνες και όλα τα είδη άγριας πανίδας της περιοχής να απειλούνται από την έντονη ανθρώπινη παρουσία.
Η δράση: Ο στόχος αυτής της δράσης από το «Κάποια δράση έχουν είναι η παρακολούθηση του πληθυσμού της βίδρας με τη χρήση της τηλεμετρίας, που θα γίνει με την τοποθέτηση ειδικών πομπών σε ενήλικα άτομα βίδρας. Με αυτόν τον τρόπο oι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα μπορούν να αξιολογήσουν έμμεσα τις επιπτώσεις τις έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας στον τοπικό πληθυσμό της βίδρας.

4. ΟΡΟΣ ΒΕΡΝΟ (ή ΒΙΤΣΙ) - «Η ΚΡΥΦΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ» (ΒΟΡΕΙΑ & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΙΝΔΟΣ)

Η δράση «Η κρυφή ζωή του δάσους» θα πραγματοποιηθεί στο όρος Βέρνο. Το Βέρνο ή Βίτσι είναι βουνό που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Φλώρινας και Καστοριάς.

Το πρόβλημα: Τα πλούσια δασικά οικοσυστήματα της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις από την αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα.
Η δράση: Τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν το όρος Βέρνο ως περιοχή πλούσιας βιοποικιλότητας και έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της καφέ αρκούδας και του λύκου στη χώρα μας. Στόχος της δράσης είναι η τοποθέτηση αυτόματων συστημάτων καταγραφής κίνησης από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, τα οποία θα καταγράψουν την πλούσια πανίδα της περιοχής, δίνοντας παράλληλα πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά απειλούμενων ειδών.

5. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΛΕΝΤΖΗ (ΚΑΡΔΙΤΣΑ)

Το ρέμα Γαβρά πηγάζει από τα ορεινά της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας και μαζί με το ρέμα Καράμπαλη καταλήγουν στον ποταμό Καλέντζη, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πολυάριθμους παραποτάταμους του Πηνειού.

Το πρόβλημα: Η περιοχή τα τελευταία χρόνια αποτελεί χώρο εναπόθεσης μπαζών και σκουπιδιών, με άμεσο κίνδυνο την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της αισθητικής αξίας του.
Η δράση: Η ζώνη παρέμβασης είναι το ανάχωμα του ρέματος Γαβρά. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με τα Τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου (ΤΕΙ Λάρισας) και το Δήμο Καρδίτσας έχουν ως σκοπό την οργάνωση εθελοντικών ομάδων, που θα συνδράμουν στον καθαρισμό κατά μήκος του ρέματος και στην ανάδειξή του.

6. ΧΩΡΟΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ «ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥΣ» (ΑΓΡΙΝΙΟ)

Ο χώρος δασικής αναψυχής «Πλατάνια Γραμματικούς» βρίσκεται στην περιοχή της Μακρυνείας, στο Αγρίνιο.

Το πρόβλημα: Ο χώρος περιβάλλεται από πανύψηλα πλατάνια και είναι περιφραγμένος στη μία του πλευρά, και χαρακτηρίζεται από πληθώρα υδάτινων στοιχείων όπως το ρέμα, ένα μικρό τεχνητό καταρράκτη, μια μικρή λιθόκτιστη λίμνη όπου έπεφταν τα νερά και διάφορες κατασκευές, παγκάκια κλπ. Σήμερα τα περισσότερα από τα παραπάνω στοιχεία είναι εκτός λειτουργίας ή χρήζουν επείγουσας συντήρησης.
Η δράση: Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Μεσολογγίου και το Δήμο Αγρινίου, έχουν σκοπό τη βελτίωση και την ανάδειξη του Χώρου Δασικής Αναψυχής «Πλατάνια Γραμματικούς», μέσω υδροδότησης της μικρής λίμνης, επισκευή της ηλεκτροδότησης του πάρκου, επισκευή της περίφραξης και των λοιπών κατασκευών, επέκταση παρόχθιου μονοπατιού και διαμόρφωση του χώρου αυτού.

7. ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΒΙΟΤΟΠΟΥ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΩΝ (ΣΚΙΑΘΟΣ)

Η Σκιάθος είναι ένα από τα τρία νησιά των Σποράδων. Όλες οι δασικές εκτάσεις της Σκιάθου που καλύπτονται με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και το δάσος των Κουκουναριών, έχουν κηρυχτεί ως Αισθητικά Δάση, και προστατεύονται από ειδικές περιβαλλοντικές διατάξεις.

Το πρόβλημα: Εξαιτίας της πυκνής κάλυψης των δέντρων της Κουκουναριάς και των αείφυλλων πλατύφυλλων θάμνων του υπορόφου, το φως του ήλιου, απαραίτητο για την βλάστηση των σπόρων της κουκουναριά, δεν φτάνει στα κατώτερα στρώματα του δάσους. Το πρόβλημα επιβαρύνεται και από την αυξημένη παρουσία τουριστών, η οποία ευνοεί την αυξημένη παρουσία τρωκτικών τα οποία καταναλώνουν τους σπόρους της κουκουναριάς, επιτείνοντας το πρόβλημα ακόμη περισσότερο.
Η δράση: Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Δήμο, το Δασαρχείο Σκιάθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», θα συμβάλλουν στην ανανέωση και στον εμπλουτισμό του βιοτόπου των Κουκουναριών, με τη φύτευση 1.000 δέντρων κουκουναριάς (Pinus pinea), τα οποία θα φροντίζουν για τα τρία πρώτα χρόνια.

8. ΦΥΤΕΥΣΗ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ ΕΛΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Η Πάρνηθα αποτελεί το υψηλότερο και πιο εκτεταμένο ορεινό συγκρότημα της Αττικής, με μέγιστο ύψος τα 1.413 μέτρα.

Το πρόβλημα: Η Πάρνηθα, έχει υποστεί επάλληλες καταστροφικές πυρκαγιές. Οι δυσμενείς επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο στη χλωρίδα, αλλά και στην πανίδα, ενώ ο κίνδυνος της διάβρωσης και της εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων είναι πλέον γεγονός.
Η δράση: Ήδη το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, έχει φυτεύσει στην περιοχή 2.000 δέντρα μέχρι σήμερα και φέτος θα συνεχίσει την αναδασωτική προσπάθεια φυτεύοντας επιπλέον 1.000 δέντρα και εξασφαλίζοντας τη σωστή ανάπτυξη τους για 3 χρόνια.

9. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ (ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ)

Το όρος Χελμός, γνωστός και ως Αροάνια Όρη, είναι οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο νομό Αχαΐας.

Το πρόβλημα:
Ο ορεινός όγκος του Χελμού συγκεντρώνει ετησίως πλήθος επισκεπτών που ασχολούνται με την πεζοπορία, την ορειβασία, τη χιονοδρομία, την ποδηλασία, ακόμα και τον αεραθλητισμό. Το μονοπάτι «Καλάβρυτα-Χιονοδρομικό Κέντρο» διασχίζει και την Περιοχή Προστασίας της Φύσης «Δάσος Ανεξαρτησίας Καλαβρύτων», που αφορά σε μια έκταση σημαντικού δασικού πλούτου. Το συγκεκριμένο μονοπάτι, χρήζει άμεσης συντήρησης.
Η δράση: Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, θα βελτιώσουν την κατάσταση του μονοπατιού «Καλάβρυτα-Χιονοδρομικό Κέντρο» μέσω συντήρησης, καθαρισμού, σήμανσης και διαμόρφωσης χώρων στάσης κατά μήκος της διαδρομής με παγκάκια.

10. ΦΥΤΕΥΣΗ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΟΡΟΣ

Το Πεντελικό όρος ή Βριλησσός, όπως ήταν γνωστό παλιότερα, αποτελεί έναν από τους ορεινούς όγκους της Αττικής, με μέγιστο ύψος τα 1.109 μέτρα.

Το πρόβλημα: Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο Πεντελικό όρος, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και την έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, κατατάσσουν την Πεντέλη στις περιοχές υψηλού κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιάς. Το Πεντελικό όρος έχει καεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες.
Η δράση: Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, συνεχίζει την αναδασωτική προσπάθεια στο Πεντελικό όρος, φυτεύοντας 1.000 νέα δέντρα και εξασφαλίζοντας τη σωστή ανάπτυξη τους για 3 χρόνια.




Πηγή: skai.gr