Η αποκατάσταση της Πάρνηθας συνεχίζεται

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η φυσική αποκατάσταση της Πάρνηθας, λίγες εβδομάδες πριν συμπληρωθούν 6 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007. Σε αρκετές πλαγιές του εθνικού δρυμού τα έλατα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, και το βουνό αποκτά μια πιο πράσινη εικόνα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Τα περισσότερα έλατα φυτεύτηκαν με τη βοήθεια εθελοντών.

Από τον Νοέμβριο του 2010, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του φορέα διαχείρισης της Πάρνηθας, του δασαρχείου της Πάρνηθας, της διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής και του παρατηρητηρίου «Πάρνηθα» που αποτελούσαν ο Σκάι, η Καθημερινή και η οργάνωση WWF, φυτεύτηκαν 7.000 έλατα σε σημεία του εθνικού δρυμού.
Υδατοδεξαμενές 25 τόνων τοποθετήθηκαν σε καίρια σημεία στην Πάρνηθα, με εύκολη πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, λειτουργούν και μεγάλες δεξαμενές χωρητικότητας 40 τόνων, σαν λίμνες, όπου μπορούν και ανεφοδιάζονται τα ελικόπτερα.

Κατασκευάστηκαν δώδεκα πυροφυλάκεια σε κορφές του βουνού σε πρωτεύοντα σημεία, τα οποία μένουν ανοιχτά επί 24ώρου, επανδρωμένα με υπαλλήλους και εθελοντές.
Μια από τις αρμοδιότητες του φορέα, είναι η αναφορά στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση των προστατευόμενων ειδών, πράγμα που επιτυγχάνεται με μελέτες που γίνονται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, ο Φορέας Διαχείρισης έχει πάρει δικές του πρωτοβουλίες, όπως από πέρσι που ξεκίνησε η παρακολούθηση του κόκκινου ελαφιού (καταμέτρηση πληθυσμού, καταλληλότητα βιότοπου, κίνδυνοι κλπ), ενώ φέτος εγκαινιάστηκε πρόγραμμα παρακολούθησης για την ελάτη.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου