Οι ανοιχτές παράνομες χωματερές "βόμβα" για το περιβάλλον

Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει το βασίλειο με τις παράνομες χωματερές. 78 παραμένουν σε λειτουργία και 318 βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης. Το πρόστιμο από το ευρωπαϊκό δικαστήριο μας περιμένει και θα το πληρώσουν οι δήμοι που θα εξακολουθήσουν να έχουν ανοιχτές χωματερές. Στην Πελοπόννησο και στα νησιά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και οι Περιφέρειες προχωρούν τα σχέδια για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων.

Στην έρευνα του Σκάι για τις παράνομες χωματερές δημοσιεύσαμε για πρώτη φορά το χάρτη με τις χωματερές που είναι σε λειτουργία και για τις οποίες, αν δεν κλείσουν θα πληρώσουμε βαρύ πρόστιμο. Παρουσιάσαμε απόψεις των γενικών γραμματέων Περιφερειών και δημάρχων. Για άλλη μια φορά καταλάβαμε ότι οι παράνομες χωματερές αποτελούν ένα κόκκινο πανί που οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν θέλουν να αγγίξουν. Δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, φοβούνται το πολιτικό κόστος και κυρίως δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μας για τις παράνομες χωματερές:

1. Ανακοινώθηκε ο συντονιστής της Πολιτείας που θα είναι ο πρώην δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βυρβιδάκης. Θα αναλάβει να συντονίσει τους φορείς όπως είναι τα υπουργείο Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Υγείας και τους δήμους με τις Περιφέρειες για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

2. Η Τρίπολη γέμισε με σκουπίδια αλλά η λύση βρέθηκε, αφού θα μπορούν να μεταφέρονται στην Αττική.

3. Η Περιφέρεια Ηπείρου έκλεισε όλες τις παράνομες χωματερές και προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων.

4. Ανακοινώθηκε ότι στην Πελοπόννησο θα είναι έτοιμη η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων το 2015

5. Στα νησιά του Αιγαίου θα γίνουν έργα με την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

6. Μάθαμε ότι από το 2014, οι δήμοι θα πληρώνουν πρόστιμο και για τους ΧΥΤΑ που χρησιμοποιούν αλλά δεν κάνουν διαχείριση.

7. Ανακοινώθηκαν έργα ΣΔΙΤ για μονάδες διαχείρισης σε Αττική, Ήπειρο και Κέρκυρα.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου