Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονική κτηματογράφηση και ιδιώτες στους δασικούς χάρτες

Με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνεται η καταγραφή και η διακίνηση έγγραφων που σχετίζονται με τη κτηματογράφηση της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για το κτηματολόγιο, που ανάμεσα σε αλλά ορίζει τον τρόπο, τις αρμοδιότητες και διαδικασίες κτηματογράφησης, καθώς επίσης και τις διαδικασίες ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών.

Επίσης, η Κτηματολόγιο ΑΕ αναλαμβάνει την ευθύνη λειτουργίας κτηματολογικών γραφείων σε όλη την Ελλάδα. Σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα ένστασης για 12 χρόνια ενώ το Δημόσιο και οι κάτοικοι εξωτερικού για 14 χρόνια.

Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα δήλωση ιδιοκτησίας, τότε απαγορεύεται η χορήγηση άδειας οικοδομής στο όνομα εκείνου που παρέλειψε να υποβάλει τη δήλωση. Παράλληλα θα επιβληθεί και πρόστιμο "μη δήλωσης" που θα κυμαίνεται από 50 έως 1500 €, για κάθε δικαίωμα που δεν δηλώθηκε. Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε διάστημα 3 έως 6 μηνών.

Το τέλος κτηματογράφησης καθορίζεται ανάλογα με το εμβαδό και την αξία του δικαιώματος κτηματογράφησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900€

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Η κατάρτιση των δασικών χαρτών ανατίθεται σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία, από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Προκείμενου να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις του παρελθόντος το σχέδιο νόμου προβλέπει, ότι εάν οι Αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών δεν διορθώσουν τους δασικούς χάρτες, που έχουν καταρτίσει ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών , εντός 5 μηνών, τότε ο δασικός χάρτης αναρτάται, ως έχει, με ευθύνη της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ.

Σε περίπτωση που κατά την επεξεργασία της δήλωσης του δικαιώματος της Διεύθυνσης Δασών διαπιστωθεί ότι εντός γεωτεμαχίου περιλαμβάνονται τμήματα δασικού χαρακτήρα μικρότερα των 100 τ.μ., τα τμήματα αυτά ακολουθούν τον χαρακτηρισμό του γεωτεμαχίου και δεν χαρακτηρίζονται δασικά.

Όταν η διαδικασία κύρωσης του δασικού χάρτη ολοκληρωθεί τότε ανακοινώνεται από την ΕΡΤ και από τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι αντιρρήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα εξετάζονται από τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, εντός προθεσμίας τεσσάρων 4 μηνών από την διαβίβασή τους προς αυτές. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται για δύο 2 επιπλέον μήνες

Μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, δεν επιτρέπεται αναμόρφωση του, ούτε η αλλαγή χαρακτηρισμού εκτός αν αυτό επιβάλλεται από αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή εάν οι εκτάσεις πάψουν να υπάγονται στο δασικό νόμο.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΔΙΚΤΥΟ NATURA

Καθορίζονται τα όρια των περιοχών του Δικτύου Natura 2000. Στα ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα της εταιρείας «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.». συμπεριλαμβάνονται πλέον και τα όρια των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, έτσι ώστε να χορηγούν τα κτηματολογικά γραφεία πιστοποιητικά μετά όρια των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης και των Ζωνών Ειδικής Προστασίας.

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ

Ο νέος νόμος δίνει δικαίωμα σε καταπατητές Δημόσιας γης που διαθέτουν ακίνητο σε σχέδιο πόλεως και σε οικισμό που προϋφίσταται του έτους 1923 ή μέσα σε οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων, και υπό συγκεκριμένους όρους να ιδιοποιηθούν την έκταση και να θεωρηθούν νόμιμοι ιδιοκτήτες της γης έναντι του Δημοσίου.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου