Ευρωπαϊκή «κίτρινη κάρτα» σε 8 κράτη για παράνομη αλιεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε με κυρώσεις οκτώ αναπτυσσόμενες χώρες αν δεν λάβουν περισσότερα μέτρα για να σταματήσουν την «εγκληματική» παράνομη αλιευτική δραστηριότητα, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε ανάλογη δράση.

Η Επιτροπή δήλωσε μεν ότι δεν έχει ακόμη σκοπό να επιβάλει κυρώσεις στα κράτη Μπελίζε, Καμπότζη, Φίτζι, Γουινέα, Παναμά, Σρι Λάνκα, Τόγκο και Βανουάτου, ωστόσο τόνισε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, όπως η απαγόρευση πώλησης αλιευτικών εργαλείων στην Ευρώπη, αν δεν ανταποκριθούν στην προειδοποίηση.

«Αυτό δεν είναι μια μαύρη λίστα, αλλά μια κίτρινη κάρτα» δήλωσε χαρακτηριστικά η ελληνίδα Επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη.

«Θέλουμε
να αντιμετωπίζουμε τις χώρες αυτές ως εταίρους ... αλλά θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί (παράνομη) αλιεία - μια εγκληματική δραστηριότητα που υπονομεύει την επιβίωση των αλιευτικών κοινοτήτων και εξαντλεί τα ιχθυαποθέματα. (Τέτοια δραστηριότητα) θα πρέπει να εξαλειφθεί με κάθε τρόπο» δήλωσε Δαμανάκη.

Οι οκτώ χώρες έχουν ενημερωθεί, και θα τους δοθεί «ένα εύλογο χρονικό διάστημα» προκειμένου να απαντήσουν και να αναλάβουν δράση πρόσθεσε η επίτροπος.

Ερωτηθείσα ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα, η κ. Δαμανάκη δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ακόμη και εμπορικές κυρώσεις αν τα οχτώ κράτη δεν ανταποκριθούν στην προειδοποίηση.

«Την επόμενη φορά δεν θα είναι μόνο μια κίτρινη κάρτα ... αυτό θα είναι οδυνηρό για όλους», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Ινδονησία είχε συνεργαστεί με την ΕΕ για περίπου ένα χρόνο και έτσι δεν περιελήφθη στο σχέτικο κατάλογο.

Η ΕΕ, που είναι
σήμερα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αλιευμάτων παγκοσμίως, το 2010 υιοθέτησε οδηγία με στόχο να κλείσει η ευρωπαϊκή αγορά σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες της.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας