Γ. Παπακωνσταντίνου: Απολογιστική συνέντευξη τύπου για το έργο του ΥΠΕΚΑ

Σε εφ' όλης της ύλης απολογιστική συνέντευξη τύπου για το έργο του υπουργείου Περιβάλλοντος προχώρησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από το 2009 μέχρι σήμερα που αφορούν στο κομμάτι της χωροταξίας της προστασίας του περιβάλλοντος και των ενεργειακών θεμάτων.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν οι σήραγγες και οι αυτοκινητόδρομοι μέσω του Υμητού για τη σύνδεση του Ελληνικού με το Ελευθέριος Βενιζέλος παρά το γεγονός ότι δεν το προέβλεπε στο Ρυθμιστικό σχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Αυτό προκύπτει από την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ που επιβάλει την κατάθεση αεροφωτογραφιών προκειμένου να αποδειχτεί ο χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το υπουργείο δεν έχει την πρόθεση να το εφαρμόσει αναδρομικά για όσους έχουν ολοκληρώσει την υπαγωγή, προσθέτοντας ότι γι' αυτό θα αποφανθεί το ΣτΕ.

Για την απελευθέρωση των τιμολογίων ενέργειας, μέσης, υψηλής και χαμηλής τάσης είπε ότι η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και η πλήρης το 2013. Για την τιμολόγηση του οικιακού τιμολογίου (χαμηλής τάσης) ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι να διαμορφωθεί με κριτήρια κατανάλωσης ενώ για όσα είναι μέσης και υψηλής τάσης, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με το υψηλό κόστος του ρεύματος σε τέτοια δημοσιονομική συγκυρία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι εντός 15 ημερών θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των εταιρειών που έδειξαν ενδιαφέρον για τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις μονάδων (λιγνιτικές ίσως και υδροηλεκτρικά) είπε ότι αναμένουμε εντός των επόμενων ημερών ποιες βαίνουν προς πώληση από την Κομισιόν και με ποιον τρόπο.

Η ειδική γραμματέας του υπουργείου Μαργαρίτα Καραβασίλη υπογράμμισε την αδυναμία της πολιτείας να συμμετάσχει στο μηχανισμό ελέγχων και κατεδάφισης λόγω έλλειψης κονδυλίων ή δυναμικού. Όπως είπε, αυτό θα έπρεπε να το αναλάβει η αποκεντρωμένη διοίκηση αλλά τελικά αναγκάζονται οι επιθεωρητές περιβάλλοντος να ελέγχουν ποιοι αυθαιρετούν.



Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου