Κλείσιμο

Ίδρυμα Ωνάση: Διαγωνισμός για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας (video)

Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προκηρύσσει το Ίδρυμα Ωνάση, χρηματοδοτώντας το σύνολο των μελετών που απαιτούνται, για εκτεταμένες αστικές αναπλάσεις στην Πανεπιστήμιου, στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό ανακοινώθηκε  κατά την παρουσίαση του έργου «Ξανά-σκέψου την Αθήνα/Re-think-Athens», παρουσία του Πρωθυπουργού.

«Δε μιλάμε μόνο για πεζοδρόμηση και δεντροφύτευση, αλλά για κάτι πολύ περισσότερο», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για άσκηση επί χάρτου αλλά για σύμπραξη του Ιδρύματος με όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Το σχέδιο θα γίνει γιατί ο κόσμος το θέλει», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Πανεπιστήμιου θα αποδοθεί για χρήση σε πεζούς ποδηλάτες και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι παρεμβάσεις θα εκτείνονται από την Αμαλίας έως την Αλεξάνδρας.

Παράλληλα προβλέπεται επέκταση της γραμμής του τραμ Σύνταγμα - Πατήσια και εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπως η αντίστροφη της Ακαδημίας και η δημιουργία δυο μικρών εσωτερικών δακτυλίων για την κίνηση των ΙΧ και των ταξί.

Τα ΙΧ θα μπορούν ΜΟΝΟ από 4 δρόμους να διασχίζουν κάθετα την Πανεπιστήμιου.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, χαρακτήρισε "κορυφαία προτεραιότητα τη διάσωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας".

Σημείωσε ότι «είναι διάχυτη η αίσθηση ότι το ιστορικό κέντρο βρίσκεται σε πορεία απαξίωσης»και γι΄ αυτό πρόσθεσε «οφείλουμε να το προστατεύσουμε».

«Το οφείλουμε στους πολίτες της Αθήνας που το επίπεδο της ζωής τους υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην παρουσίαση του έργου θα γίνει και η ανακοίνωση ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με χορηγό το Ίδρυμα Ωνάση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση χαρακτήρισε ανοχύρωτη πόλη την Αθήνα επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η ανάπλαση και διαμόρφωση του κέντρου.

«Σύντομα θα υπάρξει αμεσότερη κι αποτελεσματικότερη παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας.

Πρόσθεσε πως τον τελευταίο χρόνο έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες με τους νεοεισερχόμενους αστυφύλακες και τους ειδικούς φρουρούς που προσελήφθησαν το Νοέμβριο.

Ταυτόχρονα είπε πως μετά από συνεννόηση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας θα χρησιμοποιηθεί ένα στρατόπεδο στην Κοζάνη για τη φιλοξενία χιλίων περίπου παράνομων μεταναστών.


Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου