SOS για το δέλτα του ποταμού Αχέροντα

Σήμα κινδύνου για την προστασία της περιοχής στο Δέλτα του ποταμού Αχέροντα εκπέμπουν περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.

Το προστατευόμενο δέλτα του Αχέροντα απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, από μεγάλα «εγγειοβελτιωτικά» έργα.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η περιβαλλοντική αξία της περιοχής είναι αναγνωρισμένη, καθώς έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA και έχει θεσμοθετηθεί ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης με Περιφερειακές Ζώνες (GR2140001). Επίσης έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ΖΕΠ λόγω του μεγάλου αριθμού πουλιών που έχουν καταγραφεί κατά τις δυο μεταναστευτικές περιόδους και λόγω του ότι την περίοδο της αναπαραγωγής φωλιάζουν πολύ σημαντικά είδη πουλιών διεθνούς σημασίας (GR2120008)

Ήδη έχει ξεκινήσει το «αποστραγγιστικό – αρδευτικό έργο Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης» σε έκταση περίπου 7.000 στρεμμάτων. Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή αποστραγγιστικής σήραγγας μήκους 280 μ. με στόχο την «εξυγίανση» του όρμου της Αμμουδιάς. Αποτέλεσμα της κατασκευής της σήραγγας, όπως αναφέρει η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι ότι «θα εξαφανιστούν τα περιοδικά έλη που αναπτύσσονται στην περιοχή».

Σύμφωνα με τα μέλη των οργανώσεων οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί αποτελούν μόνο ένα φτωχό περιβαλλοντικό άλλοθι, αφού δεν διασφαλίζουν ούτε καν την ακεραιότητα των ελάχιστων υγροτοπικών εκτάσεων που θα επιβιώσουν μετά την ολοκλήρωση των έργων αποξήρανσης, αλλά, αντίθετα, εγγυώνται την απώλεια προστατευόμενων ειδών και σημαντικών βιοκοινοτήτων και την καταστροφή ενός τοπίου υπερτοπικής οικοτουριστικής και πολιτισμικής αξίας.

Η περιοχή ξεχωρίζει ειδικά για την ιχθυοπανίδα της, καθώς φιλοξενεί 11 ιθαγενή είδη ψαριών του γλυκού νερού, μερικά από αυτά εξαιρετικά σπάνια και αυστηρώς προστατευόμενα, όπως ο ζουρνάς και ο αχερονογωβιός, το δεύτερο αποκλειστικά ενδημικό του Αχέροντα. Ακόμη, λόγω του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της η περιοχή προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Μεσόγειος SOS, Αρχέλων και MOm είναι αντίθετες στη εκτέλεση ενός αποστραγγιστικού έργου μεγάλης κλίμακας, σε μία διεθνώς προστατευόμενη περιοχή, με οικολογική, αισθητική και οικονομική αξία.

Εξαιτίας των πολλαπλών κινδύνων που εγκυμονεί το «αποστραγγιστικό – αρδευτικό έργο Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης», οι θέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων θα προωθηθούν και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου