Κλείσιμο

Έλλειψη κινήτρων για την αποθήκευση άνθρακα από τις εταιρίες παραγωγής ενέργειας

Τα πρωτοφανή χαμηλά  επίπεδα τιμών του άνθρακα στην Ευρώπη κάνουν τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) περισσότερο «μια ενόχληση» ελλείψει πρόσθετων κινήτρων, είπε εκπρόσωπος σε μια διάσκεψη των Βρυξελλών, όπου πολιτικοί και εμπειρογνώμονες σε θέματα ενέργειας αξιολόγησαν ενεργειακές στρατηγικές της ΕΕ υπό το πρίσμα της οικονομικής ύφεσης.

Η επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων, καθώς επίσης και οι δύσκολες στιγμές για την ηλιακή ενέργεια και για τεχνολογίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) ήταν τα κυριότερα σημεία του συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI) την Πέμπτη στις Βρυξέλλες (16 Φεβρουαρίου ).

Ο Philip Lowe, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια, είπε ότι ήταν στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν το ενεργειακό τους μείγμα, αλλά προειδοποίησε για διάφορους περιορισμούς.

«Διαβάσατε πιθανώς την έκθεση της Citibank. Η ευρωπαϊκή ενέργεια είναι ανεπένδυτη αυτή τη στιγμή, διότι υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες, πολλές διαφορετικές περιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο για να αποφασιστεί τι πρέπει να γίνει, καμία σαφής ένδειξη ως προς το επίπεδο της επιδότησης που να επιτρέπεται σε διάφορους χώρους », είπε ονοματίζοντας τον τομέα ανανεώσιμων πηγών και τον πυρηνικό τομέα.

CCS «μια ενόχληση»
«Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) ακούγεται υπέροχη. Δυστυχώς, στο κοινό μας δεν αρέσει», είπε.

Ο Derek Taylor, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Ινστιτούτου CCS, παραδέχτηκε ότι ο κλάδος αυτός «ακόμα περιμένει», επειδή συνεπάγεται τεράστιο κόστος «σε μια εποχή όταν οι άνθρωποι είναι μάλλον απρόθυμοι να επενδύσουν» σε αυτό που θεωρούν ως μόνο διάθεση απορριμμάτων.

Με το κόστος του CO2 να έχει πέσει στα € 8, η CCS είναι «απλώς μια ενόχληση», είπε, προσθέτοντας ότι ελλείψει πρόσθετων κινήτρων, ήταν «αδύνατο» να κάνει μια εκτίμηση για τις τεχνολογίες CCS.

Ηλιακή ενέργεια, επίσης, σε κρίση
Ο Arnaud Chaperon, Πρεσβύτερος Αντιπρόεδρος στον Γαλλικό ενεργειακό γίγαντα Total της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ότι η ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη βρισκόταν σε μια «μεγάλη κρίση», δεδομένου ότι η Κίνα έγινε ένας σημαντικός ανταγωνιστής.

Είπε ότι ο εν λόγω κλάδος ήταν «ακόμα στα σπάργανα» και θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικός σε μέρη όπως η Καλιφόρνια, η Νότια Ιταλία ή η Μέση Ανατολή, όπου θα μπορούσε να είναι οικονομικά αποδοτικός χωρίς επιδοτήσεις.

Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας θα είναι «χαοτική» μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια στην Ευρώπη, αλλά, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να έχει ένα λαμπρό μέλλον, είπε ο Chaperon.


 (πηγή: Wikipedia)

Ιστορικό
Η δέσμευση των εκπομπών CO2 από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και η αποθήκευσή τους στο υπέδαφος θεωρούνται σημαντική τεχνολογία για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, στα οποία θα συνεχίζει να βασίζεται για δεκαετίες ακόμα ο πλανήτης.

Για να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι κυβερνήσεις εξετάζουν τεχνολογικές λύσεις προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η απελευθέρωση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Μια εκ των πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών είναι η σύλληψη και αποθήκευση άνθρακα. 
Πηγή: EurActiv.gr