Ενστάσεις δήμων στα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές

Να μην πληρώνουν οι δήμοι τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Τα μέλη της θεωρούν ότι η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να μετακυλύσει τα πρόστιμα της Κομισιόν προς τους δήμους για τις χωματερές είναι άδικη. Υποστηρίζουν ότι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι μία διαδικασία η οποία περιέχει πράξεις και αποφάσεις που ξεκινούν από το κράτος, τις περιφέρειες, διοικητικές και αιρετές και φθάνει στους Δήμους και τους φορείς τους.

Επίσης η ΚΕΔΕ ζητά από το υπουργείο οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με ιδιώτες για την αποκομιδή, την ανακύκλωση και την διαχείριση των αποβλήτων.
Ανακύκλωση

Τα μέλη της Ένωσης σημειώνουν πως είναι μία διαδικασία η οποία κοστίζει στους Δήμους και πρέπει να υπάρξει καθεστώς επιχορήγησης ανάλογα με τους στόχους που επιτυγχάνει ο κάθε Δήμος (όπως γινόταν παλαιότερα).

Δημοτικό τέλος καθαριότητας

Πιστεύει πως πρέπει να συνδεθεί με το βάρος των στερεών αποβλήτων που παράγει ο πολίτης και θα πρέπει πρώτα πιλοτικά και κατόπιν γενικευμένα να αποτελέσει πρακτική ώστε τα δημοτικά τέλη καθαριότητας να συνδέονται με το βάρος και όχι με τα τετραγωνικά και το είδος χρήσης..

Ειδικό τέλος ταφής και Πράσινο Ταμείο

Το ειδικό τέλος ταφής πάει στο Πράσινο Ταμείο και διατίθεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων. Η ΚΕΔΕ επαναλαμβάνει το αίτημα να συμμετέχει εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου και να υπάρχει διαφανής και αναλογικός τρόπος εκταμίευσης του 95% στους ΟΤΑ για περιβαλλοντικά έργα.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου